main logo
375

Un raport FAO propune soluţii pentru sectorul agrar autohton

Terenul fragmentat, accesul limitat la finanțare și dezinformarea producătorilor de alimente se numără printre principalele bariere în calea progresului agriculturii autohtone, evidențiate într-un raport al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Un raport FAO propune soluţii pentru sectorul agrar autohtonUn raport FAO propune soluţii pentru sectorul agrar autohton

“Analiza carențelor lanțului valoric din Republica Moldova” este studiul FAO ce prezintă date privind dezvoltarea lanțului valoric la nivel național, cu accent pe prune și fructe de pădure. Este primul dintr-o serie de studii care vizează explorarea carențelor în dezvoltarea lanțului valoric și a mediului de afaceri pentru agricultorii din Europa și Asia Centrală, transmite Știri.md.

Una dintre concluziile principale ale studiului este că micii fermieri din R. Moldova ar putea forma asociații și cooperative pentru servicii, pentru a îmbunătăți comercializarea produselor proprii și pentru a obține acces la piețele internaționale.

Studiul oferă, de asemenea, sugestii privind unificarea și simplificarea legilor, în special, cele care acoperă cooperativele și fragmentarea terenurilor, și recomandă Guvernului să ia în considerare acordarea de subvenții pentru a contribui la scăderea dobânzilor plătite de agricultori pentru împrumuturi. Fermierii ar beneficia de un acces îmbunătățit la creditele pentru investiții pe termen lung, conform raportului.

"Creditele pentru investiții în Republica Moldova se oferă de obicei pe o perioadă de la trei până la cinci ani, ceea ce nu este suficient pentru finanțarea plantațiilor perene sau a echipamentelor post-recoltare, cum ar fi instalațiile de depozitare la rece", a declarat Pavel Kiparisov, co-autor al studiului și ofițer de suport tehnic în cadrul Inițiativei Regionale privind Îmbunătățirea Comerțului cu Produse Agroalimentare și Integrarea Pieței.

Documentul recomandă simplificarea procedurii de solicitare a subvențiilor guvernamentale și sugerează ca aceste subvenții să fie acordate fermierilor înainte ca aceștia să investească banii proprii. Atunci când se acordă subvenții după investiție, se afirmă în raport, numai fermierii bogați tind să le primească, deoarece își pot permite să-și investească propriii bani în producție.

Recomandările oferite în raport vor ajuta Reprezentanța FAO în R. Moldova în ghidarea programelor de dezvoltare, precum și în informarea altor organizații care operează în țară, cu privire la principalele activități de dezvoltare a lanțurilor valorice. Totodată, această analiză va fi utilizată ca punct de referință pentru proiectul de doi ani al FAO "Consolidarea capacității micilor producători în producția de fructe de pădure".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării