main logo
394

Un nou mega-proiect: Parteneriat public-privat în IT pe 50.000 metri pătraţi

Ministrul Economiei şi Infrastructurii Chiril Gaburici a anunţat că Guvernul va construi în parteneriat public-privat peste 50.000 metri pătraţi, de infrastructură fizică pentru un Parc IT.

Un nou proiect: Parteneriat public-privat în IT pe 50.000 metri pătraţi

„Afirm cu încredere că Republica Moldova este o destinație atractivă pentru afaceri IT... Am reușit să creăm un ecosistem favorabil lansării și creșterii afacerilor IT și inovării digitale. Vom construi în parteneriat public-privat peste 50.000 metri pătraţi – un proiect de infrastructură fizică pentru un Parc IT. Muncim acum la asta și suntem în căutarea investitorilor”, a declarat Chiril Gaburici, la Forumul „Discover Moldova’s IT opportunities” desfășurat la București, România, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Cifra de afaceri în domeniul IT a ajuns la 200 milioane de euro

Potrivit ministrului, Guvernul își concentrează atenția pe politici de stimulare a sectorului TIC (tehnologii informaţionale şi comunicaţii), începând cu infrastructura de comunicații electronice performantă, până la inițiative legate de dezvoltarea ecosistemului pentru afaceri IT, axate pe dezvoltarea educației și inovației digitale, extinderea centrelor de excelență IT, proiectul de succes - Moldova IT Park, precum și noua Strategie de dezvoltare a industriei tehnologiei informației şi a ecosistemului pentru inovare digitală pe anii 2018-2023, care prevede o serie de măsuri de stimulare a ecosistemului antreprenorial și educațional IT, a startup-urilor și mecanismelor lor de finanțare, promovarea produselor IT pe diverse piețe de nișă.

„Datorită măsurilor întreprinse de Guvern, după ritmul de creștere, industria IT a depășit toate celelalte sectoare economice. Doar în ultimii 3 ani, cifra de afaceri în domeniul IT a crescut de la 110 mln de euro până la 200 mln de euro, iar exportul IT la rândul său a crescut de la 59 mln de dolari până la 99 mln de dolari”, a precizat Chiril Gaburici.

De notat că în Strategia de dezvoltare a industriei tehnologiei informației și a ecosistemului pentru inovare digitală pe anii 2018-2023, aprobată trei luni în urmă de Guvern se prezentau alte cifre şi acum 3-4 ani exporturile constituiau deja peste 70 milioane de dolari, dar se preciza că "o parte importantă din exporturile TI nu sînt reflectate în balanța de plăți externe".

Moldova IT Park, un succes?

În discursul său, ministrul Chiril Gaburici a menționat despre succesul primului parc IT, care în cele 11 luni de activitate, „Moldova IT Park” a depășit cifra de 300 de rezidenți, înregistrând o cerere continuă și interes sporit nu doar pe plan național, dar și din partea investitorilor străini, fiecare a treia companie rezidentă este cu capital străin, iar fiecare a patra este o companie nou creată în acest an.

În acelaşi timp, în doar câteva luni de la fondarea Moldova IT Park, rezidenţii au început să aibă mari probleme în relaţia cu Fiscul, ca urmare a unor prevederi din legislaţie, care încă nu au fost soluţionate pe deplin.

De notat că în cadrul Forumului de la Bucureşti au fost prezentate potenţialilor investitori avantajele sectorului IT din Republica Moldova, dar și două analize independente efectuate de companiile internaționale Pricewaterhouse Coopers (PWC) și International Data Corporation (IDC). 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării