main logo
601

Un nou episod în construcția conductei Ungheni-Chișinău

Continuă licitaţiile pentru şase din cele şapte loturi ce prevăd construcţia conductei de interconectare a Sistemului de Transport Gaze Naturale din România cu Sistemul de Transport Gaze Naturale din Republica Moldova- Faza II- direcția Iași-Ungheni-Chișinău.

Un nou episod în construcția conductei Ungheni-Chișinău

Astfel pentru cinci loturi:1,2,3,4 și 6, ce prevăd lucrări de construcție de segmente de gazoducte de la Ungheni la Chișinău, termenul de depunere a ofertelor a fost extins cu încă o săptămână până pe 28 ianuarie 2019, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.

Motivele acestui pas nu sunt anunţate, dar anterior au fost solicitări din partea unor potenţiali ofertanţi de a extinde termenul pentru încă o perioadă de 20 şi chiar 40 de zile.

O nouă licitaţie

Totodată Vestmoldtransgaz a anunţat o nouă licitaţie şi în cazul lotului 5,  „Execuție lucrări la stații de reglare și măsurare, inclusiv automatizările din cadrul acestora” (în valoare de circa 340 milioane lei, fără TVA), termenul de depunere a ofertelor fiind 12 februarie 2019.

Astfel se constată că epopea cu licitaţiile pentru executarea lucrărilor de construcţie a conductei Ungheni-Chişinău continuă şi se transformă într-un veritabil serial.

În acelaşi timp atât Ministerul Economiei şi Infrastructurii de la Chişinău, cât şi premierul Pavel Filip au anunţat că iată au început lucrările de construcție a conductei Ungheni-Chișinău.

De fapt pe 14 ianuarie 2019, a fost de abia semnat primul contract, pentru lotul 6, care însă prevede construcţia doar a Complexului administrativ Ghidighici din cadrul proiectului gazoductului Ungheni-Chişinău.

Menționăm că procedurile de achiziție au fost inițiate încă în luna septembrie 2018, iar de atunci au mai fost organizate câteva licitaţii, sau au mai fost prelungite termenele unor dintre ele.

Ţinând cont de faptul că procedurile de negociere a contractelor pot dura jumătate de an, este evident că lucrările la acest gazoduct nu vor începe degrabă.

O conductă de miliarde

Anterior expertul Victor Parlicov, fost director general al ANRE se arăta îngrijorat de faptul că acest obiectiv declarat strategic pentru securitatea energetică a Republicii Moldova nu va fi gata nici în anul 2019, atunci când Gazprom va pune în funcțiune o conductă ce ocolește Ucraina și Moldova.

În opinia fostului director ANRE, faptul că Transgaz nu va reuși să finalizeze lucrările în 2019 nu e vina companiei românești, ci a autorităților de la Chișinău, care au tot schimbat pe parcursul ultimilor ani regulile de joc și nu au fost insistente în realizarea cât mai grabnică a acestuia.

Valoare totală a lucrărilor pentru gazoductul Ungheni-Chișinău este de aproape 1,35 miliarde de lei (circa 70 de milioane de euro), fără TVA. Cel mai scump este lotul 5 ce prevede "execuție lucrări la stații de reglare și măsurare, inclusiv automatizările din cadrul acestora", estimate la circa 340 milioane lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării