main logo
8088

Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Igor Bukato, președintele grupului de companii Vozrojdenie din Sankt Petersburg, Rusia ar fi să construiască o șosea de centură în jurul Chișinăului, care ar corespunde tuturor standardelor internaționale, anunţă Preşedinţia Republicii Moldova.

Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Echipa lui Bukato a făcut şi o prezentare a activității grupului de companii în cadrul unei întrevederi cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Intenţii, nu şi bani

În special, s-a menționat că investitorii au construit autostrăzi în Sankt Petersburg, Rusia și Ashgabat, Turkmenistan, au edificat zeci de obiecte de infrastructură rutieră și municipală în acestea și în alte orașe.

Pentru Republica Moldova, investitorii ruși propun construirea unei șosele de centură în jurul Chișinăului, care ar corespunde tuturor standardelor internaționale și ar contribui la fluidizarea traficului din capitala și din partea centrală a țării.

Șeful statului a anunțat că va veni cu o inițiativă prezidențială privind demararea unor negocieri oficiale în vederea încheierii unui acord privind construcția șoselei de centură.

Problema este de unde se vor lua resursele necesare pentru un astfel de proiect.

Or aceasta ar necesita investiţii de peste 200 milioane de euro.

De notat că Igor Bukato este unul dintre cei mai bogaţi şi influenţi oameni de afaceri din Sankt Petersburg, iar companiile sale sunt "abonate" la licitaţiile de reparaţie şi construcţie a infrastructurii rutiere nu doar din acest oraş, ci şi din Moscova şi alte regiuni din Rusia

Clasamentele celor mai bogaţi oameni de afaceri din Sankt Petersburg arăta că el ar deţine o avere de aproape 10 miliarde de ruble, sau ceva mai mult de 150 milioane de dolari.

Şoseaua de centură, rămâne doar proiect

Amintim că anterior au fost lansate lucrări de construcţie a unui segment al şoselei de centură, dar compania bulgară SK-13 Patstroy nu a reuşit să realizeze nici 10% din lucrări, iar în 2018 contractul a fost reziliat.

Amintim că încă în anul 2014, Ministerul Transporturilor anunța că a elaborat două concepte pentru construcția șoselei de ocolire a municipiului Chișinău, care necesită o investiție de 200-220 de milioane de euro, iar lucrările urmau a fi lansate în 2015 și finalizate în 2017.

Unul din conceptele elaborate prevede construcția unui drum cu patru benzi de circulație cu o lungime de 82 kilometri și un cost de 220 de milioane de euro, iar cea de-a doua variantă – un traseu mai scurt, cu lungimea de 62 kilometri și un cost de 200 de milioane de euro.

Conform conceptului, centura este divizată în șase sectoare, trei dintre care pe partea de sud-est a Chișinăului au fost incluse în planul de finanțare pentru 2015-2017 în cadrul programului de reabilitare a drumurilor naționale. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării