962
0
Un miliard de lei pentru Drumuri bune 2. Decizia ar putea fi anulată
962
0

Hotărârea Guvernului condus de Pavel Filip prin care au fost distribuiți banii pentru proiectul „Drumuri bune 2” ar putea fi anulată de noul Executiv.

Un deputat al Blocului ACUM afirmă că banii, peste un miliard de lei, au fost împărțiți în localități în funcție de culoarea politică a aleșilor locali, primăriilor cu edili democrați revenindu-le sume mari, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

Deputatul Petru Frunze afirmă că va solicita prim-ministrei Maia Sandu să pună în discuție acest subiect la Guvern. „Vin cu ideea să fie anulată acea hotărâre de Guvern, pentru că nu poți să-ți bați joc așa de cetățeni, să fie afectați în funcție de cum au votat. Vom face o echitate la repartizarea banilor în localități. Nu cum au făcut până acum. Oamenii trebuie să știe exact, banii pe care i-au achitat pentru impozite – să beneficieze localitatea”, a declarat legislatorul.

Acesta a analizat toate actele ce țin de proiectul „Drumuri bune 2” și a prezentat într-un live pe Facebook exemple relevante care scot în evidență faptul că banii au fost distribuiți pe criterii politice.

„Au repartizat banii din Fondul Rutier mai mult în localitățile unde au obținut scoruri bune la alegeri. De exemplu, în raionul Nisporeni, care are peste 53 de mii de locuitori, au fost distribuite peste 70 de milioane de lei. Cel mai afectat raion este Ialoveni, deoarece aici Blocul ACUM a obținut un rezultat foarte bun. Ialoveni are peste 103 mii de locuitori și au fost distribuite doar 37 de milioane de lei, adică în jumătate”, a exemplificat deputatul.

Și în localitatea Costești din raionul Ialoveni, care are peste 13 mii de locuitori, au ajuns doar trei milioane de lei, în timp ce foarte multe sate din raionul Nisporeni, cu doar o mie de locuitori, au primit la fel câte trei-patru milioane de lei.

Petru Frunze se arată indignat și de faptul că majoritatea licitațiilor pentru efectuarea lucrărilor de reparație a drumurilor au fost câștigate de companii subordonate Administrației de Stat a Drumurilor, în timp ce aceeași instituție verifică la final calitatea lucrărilor.

„La aceste licitații participă doar firmele care sunt mai mult protejate și cel mai rău este că tot ei verifică calitatea lucrărilor. Fiind primar în satul Puhoi nici nu am semnat acele procese verbale, pentru că totul a fost necalitativ, contrar solicitărilor Primăriei”, a adăugat deputatul.

Petru Frunze intenționează să discute chiar mâine cu Maia Sandu la acest subiect.

Amintim că cetățenii au criticat dur proiectul „Drumuri bune 1” inițiat de Guvernul democrat. Pe rețelele de socializare au fost postate mii de fotografii și imagini video în care se vedea cum s-a distrus asfaltul de pe drumurile renovate. Mai mulți experți au catalogat proiectul ca fiind unul politic, lansat înainte de campania electorală pentru parlamentare, pentru ca Partidul Democrat să obțină capital politic și susținerea cetățenilor.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter