main logo
410

Un expert olandez va ajuta producătorii moldoveni să vândă pe piața UE

10 companii producătoare și exportatoare de fructe, membre ale Moldova Fruct vor fi vizitate de expertul olandez, Piet Schotel, pentru a evalua potențialul de export pe piața Uniunii Europene.

Un expert olandez va ajuta producătorii moldoveni să vândă pe piața UEUn expert olandez va ajuta producătorii moldoveni să vândă pe piața UE

Ulterior companiile cu cel mai mare potențial vor fi încadrate într-un program desfășurat de mentorat care îi va ajuta să obțină acces pe piața UE, transmite Știri.md cu referire la Publika.md

"Sperăm în final ca Moldova să aibă posibilitate să beneficieze mai eficient de oportunitățile prevăzute de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să acopere cotele de export oferite Republicii Moldova", a menţionat Adrian Cojocaru, specialist marketing în cadrul Asociației Moldova Fruct.

Expertul olandez va face o analiză a activității companiilor, vor fi identificate punctele slabe, dar și oportunitățile. În baza rapoartelor de audit la export, pentru fiecare companie în parte va fi elaborat un plan de acțiuni pentru a face uz de oportunitățile existente și a elimina constângerile. Activitățile ar putea fi diverse: implementarea și certificarea GlobalGAP, investiții suplimentare pentru a obține un  produs mai calitativ, identificarea clienților în UE, misiuni de afaceri, participări la expoziții internaționale cum ar fi: Fruit Logistica, Anuga, și în dependență de necesitățile individuale ale fiecărei companii participante la program.

Ulterior, experții olandezi cu suportul specialiștilor de la Moldova Fruct vor acorda asistența necesară pentru implementarea planurilor de acțiuni pentru o perioadă de până la 18 luni.

Activitatea este parte a proiectului "Asistență orientată spre consolidarea capacităților de export în UE" implementat de Moldova Fruct și finanțat de IFC și CBI și au drept scop facilitarea exportului de fructe (proaspete și procesate) și miere de albină pe piața Uniunii Europene.

Conform datelor Ministerului Economiei, în acest sezon Moldova nu a reușit să atingă cotele la exportul de fructe oferite pe piața UE în cadrul Acordului de Liber Schimb. Până în prezent, au fost exportate 4 mii tone de prune, din cota oferită de 10 mii tone, 1750 tone de mere din cota de 40 mii tone și 5782 tone de struguri din cota de 10 mii tone.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării