11 ianuarie, 18:39
7 759
1

Un expert anunță ce se întâmplă cu leul moldovenesc la început de 2021

11 ianuarie, 18:39
7 759
1

Pe termen mediu, nu există riscuri pentru moneda naţională.

Un expert anunță ce se întâmplă cu leul moldovenesc la început de 2021Foto: știri.md

Potrivit Infotag, această opinie a fost exprimată, pe blogul său, de către expertul economic Veaceslav Ioniţă, transmite Știri.md.

El consideră că "cererea pentru valută va continua să fie mai mică decât oferta, iar rolul Băncii Naţionale, în menţinerea cursului de schimb al leului moldovenesc în faţa fluctuaţiilor puternice ale monedei la nivel internaţional, va fi similar cu 2020".

"Din mai 2020, a existat un surplus pe piaţa valutară a Moldovei. Oferta a fost mult mai mare decât cererea, iar principalul motiv pentru aceasta a fost cererea redusă din partea persoanelor fizice. 

În aceste condiţii, BNM a fost nevoit să intervină prin cumpărarea de valută pentru a preveni o creştere excesivă a cursului de schimb al leului", a spus Ioniţă.

În opinia sa, "Moldova nu-şi poate permite luxul unei monede naţionale puternice după modelul ţărilor UE, dar şi o depreciere la nivelul monedelor regionale nu poate fi o soluţie bună".

"În aceste condiţii, Banca Naţională a intervenit pe piaţa valutară pentru a menţine leul în echilibru, iar acest sold a afectat fluctuaţiile cursului de schimb. 

Drept urmare, leul moldovenesc a încheiat anul 2020 exact ca dolarul SUA. Şi cotaţiile sale în raport cu monedele principalilor parteneri comerciali ai Moldovei (ţările UE - "I.") repetă cotaţiile acestor monede în raport cu dolarul SUA (acestea scad în raport cu ele, ca şi dolarul) ", a notat expertul.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter