29 iulie, 14:21
153
0
Un consorțiu spaniolo-cipriot va implementa un proiect al Guvernului
29 iulie, 14:21
153
0

Uniunea Europeană va acorda suport Guvernului Republicii Moldova în cadrul proiectului de asistență tehnică „Suport pentru Guvernul Republicii Moldova în identificarea și pregătirea proiectelor aferente implementării Acordului de Asociere RM-UE”.

Foto: moldpres.md

Contractul în valoare de 5,932 milioane euro va fi implementat de consorțiul format din DT Global IDEV Europe, S.L. (Spania) și Four Assist (Cipru) selectat urmare a licitației derulate de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Potrivit Ministerului Finanțelor proiectul are drept obiectiv consolidarea competențelor autorităților naționale în pregătirea proiectelor, asigurând în același timp complementaritatea între punerea în aplicare a Acordului de Asociere și asistența externă.

În special proiectul va fi axat pe următoarele componente:

- consolidarea sistemului național de coordonare a asistenței externe;

- consolidarea capacității autorității naționale de coordonare a asistenței externe în monitorizarea proiectelor în derulare și prioritizarea proiectelor noi de investiții;

- consolidarea capacităților instituțiilor naționale în ceea ce privește identificarea, formularea, gestionarea, monitorizarea și evaluarea proiectelor finanțate din surse externe;

- elaborarea și punerea în aplicare a unei liste de proiecte de investiții viabile din punct de vedere financiar.

Proiectul va fi implementat începând cu 1 septembrie 2020, pe o perioada de 5 ani. Beneficiarii proiectului sunt Ministerul Finanțelor, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și ministerele de ramură.

Amintim că Acordul de Asociere cu UE a fost semnat în iunie 2014, iar Republica Moldova s-a angajat să implementeze.

Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, a fost semnat în iunie 2014 și a început să fie aplicat provizoriu de la 1 septembrie 2014 și intrat în vigoare pe 1 iulie 2016 și constituie la această etapă baza dezvoltării relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și principalul reper în promovarea proceselor de reformă și consolidare a statului de drept, a democrației și economiei de piață.

Având în vedere complexitatea Acordului, prevederile acestuia sunt transpuse în acțiuni concrete care au fost incluse în Planul Național de Acțiuni de Implementare a Acordului de Asociere (PNAAA) pentru 2017-2019, care până la începutul anului 2020 a fost realizat doar în proporție de 71,66%.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter