main logo
409

UE oferă granturi pentru dezvoltarea afacerilor în stânga Nistrului

Viitorii antreprenori din regiunea transnistreană vor învăța cum să pornească și să dezvolte o afacere.

UE oferă granturi pentru dezvoltarea afacerilor în stânga Nistrului

Pe 14 martie, curent, la Tiraspol a fost lansat programul StartUp Academy finanțat de Uniunea Europeană – o platformă dedicată antreprenorilor începători. Bugetul total al programului este de 13.000 de euro, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

Salon mobil de frumusețe, servicii de design interior, atelier de pictură pe ceramică, creșterea porumbeilor – fiecare dintre cei 20 de participanți ai programului „StartUp Academy” au prezentat idei de afaceri din cele mai diferite domenii. După un proces de instruire și elaborarea a unui plan de activitate, vor fi aleși șase sau șapte câștigători, care vor primi câte un grant în valoare de 2 000 de euro.

„În cadrul programului vor fi organizate 4-5 module, câte un modul în fiecare lună, pe diferite aspecte: analiza pieței, vânzări, marketing sau formarea planului de producție. După parcurgerea acestor module vor fi alese proiectele câștigătorilor”, a declarat Andrei Betanov, directorul Agenției de Investiții din regiunea transnistreană.

Pe lângă granturi, participanții cu cele mai reușite idei de afaceri, vor beneficia de sfaturi și indicații din partea experților în domeniul antreprenoriatului la etapa de lansare a afacerii.

La eveniment au fost invitați reprezentanții organizațiilor internaționale, experții organizațiilor din Chișinău, oameni de afaceri și societatea civilă din stânga Nistrului.

Șeful secției de cooperare din cadrul delegației UE, Marco Gemmer, a remarcat faptul că astfel de proiecte oferă o viziune mai clară asupra viitorului tinerilor, oferă venituri și oportunități: „Când vorbim despre viitor, trebuie să ascultăm ce spun tinerii. Acest proiect este o bună oportunitate pentru a realiza o combinare dintre eforturilor oamenilor cu experiență și cei care abia au pășit pe această cale”.

Anterior, în regiunea din stânga Nistrului au fost lansate mai multe proiecte sociale finanțate de Uniunea Europeană și Guvernul Suediei. În ianuarie 2017, Fundația Est-Europeană a pornit proiectul „Construim punți, depășim bariere”, un proiect care susține cooperarea dintre Organizațiile Societății Civile de pe ambele maluri ale Nistrului și se bazează pe o abordare apolitică. Acțiunile planificate au menirea să creeze rețele neguvernamentale și să genereze preluarea unor practici de succes în întreaga regiune. Proiectul care are un buget total de peste 1 milion de euro urmează să fie implementat până la sfârșitul anului 2019.

Veaceslav Popescul, directorul organizației nonguvernamentale Stells-Terra din Tiraspol a deschis în cadrul proiectului dat un magazin social de haine pentru copii. Magazinul „Copii stilați” oferă oamenilor posibilitatea să aducă pentru vânzare hainele în stare bună de care nu mai au nevoie, iar cumpărătorii pot beneficia de prețuri atractive. În cadrul magazinului este amenajat și un atelier creativ pentru copii unde aceștia confecționează figuri din lut.

Magazinul social s-a deschis în noiembrie 2018, și este primul magazin social din regiunea transnistreană. „Planificăm deschiderea unor astfel de magazine sociale și în orașele Bender și Slobozia”, a remarcat Veaceslav Popescul.

În cadrul proiectului „Construim punți, depășim bariere”, pe malul stâng al Nistrului și-au început activitatea și două Centre de asistență a consumatorilor (la Râbnița și Tiraspol), trei Centre de asistență legală (la Tiraspol, Grigoriopol și Râbnița), două Fonduri pentru tineri (la Dubăsari și Bender) și două întreprinderi sociale (la Grigoriopol și Tiraspol).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării