main logo
3830

UE, interesată să dezvolte o rețea de producție de hidrogen în Moldova

Potențialul de dezvoltare al proiectelor dedicate hidrogenului în R. Moldova, precum și prioritățile țării noastre în procesul de tranziție energetică au fost subiectele discutate în cadrul întrevederii dintre secretara de stat a ministerului Energiei, Carolina Novac cu reprezentantul EU Hydrogen și fostul europarlamentar luxemburghez, Frank Engel.

UE, interesată să dezvolte o rețea de producție de hidrogen în MoldovaImagine simbol

Discuțiile s-au concentrat pe inițiativele de integrare a hidrogenului verde în strategia energetică națională și pe potențialul țării de a deveni țară de tranzit pentru hidrogenul produs din surse regenerabile, în special datorită poziționării geografice și proximității față de rețelele energetice din România și Ucraina și a strategiilor de hidrogen ambițioase a celor două țări, transmite Știri.md.

În context, Carolina Novac a subliniat importanța hidrogenului verde în realizarea obiectivelor de decarbonizare ale R. Moldova într-un orizont post 2035 și rolul pe care îl poate juca țara noastră în contextul proiectelor transfrontaliere de hidrogen la nivel regional.

„R. Moldova și-a inclus obiectivele privind hidrogenul verde în conceptul de proiect al Strategiei Energetice 2050, fiind văzută drept o componentă esențială a tranziției energetice și a atingerii neutralității climatice, mai exact în sectorul industrial și cel al transporturilor fiind marii consumatori energetici. Pe termen mediu, până în 2030, Republica Moldova planifică să stimuleze producția internă de energie regenerabilă, biocombustibili din deșeuri, biomasă și datorită potențialului mare de producție mare de energie regenerabilă, țara noastră are potențial de producție a hidrogenului verde. Pe termen lung, până în 2050, ne propunem să explorăm posibilitățile de integrare a hidrogenului în mixul energetic și să dezvoltăm infrastructura necesară pentru transportul hidrogenului, atât la nivel național, cât și la nivel regional”, a menționat Carolina Novac.

În cadrul discuțiilor, s-a evidențiat interesul Uniunii Europene pentru dezvoltarea unei rețele integrate de producție și distribuție a hidrogenului în întreaga regiune, subliniind importanța colaborării dintre statele membre și țările din vecinătate, cum ar fi R. Moldova, Ucraina și România pentru a realiza aceste obiective, precum și potențialul proiectelor importante de interes european comun de hidrogen (IPCEI hydrogen).

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării