main logo
1110

UE a oferit în total pentru 59 de companii granturi de 25 milioane lei

Uniunea Europeană vine cu un nou sprijin pentru antreprenorii din R. Moldova. Astăzi, 59 de companii din Moldova au obținut finanțări nerambursabile în valoare totală de aproximativ 24,6 de milioane de lei.

UE a oferit în total pentru 59 de companii granturi de 25 milioane leiImagine simbol

Potrivit informației oferite de reprezentanții Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, este vorba despre antreprenori din agricultură, apicultură, procesarea lactatelor, fabricarea mobilei, servicii medicale, etc. din diferite regiuni ale Republicii Moldova, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md.

„Sprijinul pentru dezvoltarea IMM-urilor este o prioritate a asistenței acordate de Uniunea Europeană pentru Republica Moldova. Un antreprenor de succes înseamnă viziune, mult curaj, creativitate, dar și responsabilitate. Un antreprenor de succes are un impact puternic asupra dezvoltării comunităților în care își desfășoară activitatea. Un antreprenor de succes are un impact asupra calității vieții oamenilor din aceste comunități”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Excelența sa a specificat că 99% din întreprinderile europene sunt IMM-uri, iar ideile și soluțiile celor 24 de milioane de antreprenori din Uniunea Europeană contribuie la o economie durabilă și digitală, esențială pentru competitivitatea Europei. „Din această perspectivă, sprijinul pentru dezvoltarea IMM-urilor este o prioritate a asistenței acordate de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Un antreprenor de succes înseamnă viziune, mult curaj, creativitate, dar și responsabilitate. Un antreprenor de succes are un impact puternic asupra dezvoltării comunităților în care își desfășoară activitatea. Un antreprenor de succes are un impact asupra calității vieții oamenilor din aceste comunități”, a mai spus Jānis Mažeiks.

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a accentuat că fiecare leu investit în crearea și dezvoltarea unei afaceri este o investiție directă în viitorul acestei țări.

„O afacere care crește aici, acasă, devine un pilon al dezvoltării locale – creează locuri de muncă, oferă salarii competitive și contribuie la bunăstarea comunității. În același timp, investind în antreprenori, investim în parcursul nostru european, căci oamenii de afaceri sunt cei care transformă ideile inovatoare în realitate. De aceea, suntem și vom fi în continuare alături de ei prin reforme care să faciliteze activitatea lor și prin dezvoltarea opțiunilor de finanțare. Împreună, construim o economie mai puternică și un viitor mai bun pentru toți”, a menționat Dumitru Alaiba.

Directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Vadim Codreanu, a mulțumit partenerii europeni pentru resursele oferite.  „Suntem recunoscători pentru sprijinul considerabil oferit de Uniunea Europeană și de Guvernul Republicii Moldova. Aceste fonduri vor face o diferență semnificativă pentru antreprenorii noștri, facilitând modernizarea și expansiunea afacerilor lor”, a spus Vadim Codreanu.

Menționăm, că din cele 59 de companii - 35 de companii vor beneficia de fonduri din partea Uniunii Europene, totalizând 14,2 milioane de lei. Guvernul Republicii Moldova va sprijini financiar alte 22 de companii, cu o sumă totală de 9,8 milioane lei, în timp ce 2 companii vor primi finanțare de la Banca Mondială, în valoare de 644 de mii de lei.

Granturile sunt distribuite printr-o serie de programe, gestionate de ODA, inclusiv Programul de susținere a antreprenoriatului feminin, Programul START pentru Tineri, Programul „PARE 1+2”, Programul de Transformare Digitală a ÎMM, Programul de retehnologizare și eficiență energetică a IMM-urilor, Programul de ecologizare a întreprinderilor mici și mijlocii, și Programul de creștere a competitivității la export și internaționalizarea IMM-urilor.

Cele mai mari investiții sunt alocate sectorului industrial, aproximativ 50% dintre beneficiari provenind din această ramură. Alte 30% dintre antreprenori vor investi în achiziția de mijloace tehnice pentru dezvoltarea sectorului serviciilor, cum ar fi: activități profesionale, științifice, tehnice, cazare, alimentație publică și învățământ. Aproximativ 20% dintre beneficiari activează în sectorul agricol, unde vor direcționa fondurile către retehnologizare și ecologizarea afacerilor lor.

De la începutul anului, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a înregistrat un total de 356 de companii, facilitând accesarea granturilor în valoare totală de peste 144 de milioane de lei. Aproape 116 milioane de lei din această sumă provin din bugetul de stat.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării