main logo
568

Ucrainenii ar putea importa mai operativ gaze din România decât Moldova

11 trădări europeni și ucraineni și-au exprimat interesul în transportul de gaze din România în Ucraina pentru o capacitate totală de până la 10 miliarde metri cubi pe an, adică de două ori mai mult decât capacitatea conductei Transit-1, anunţă operatorul Ukrtransgaz.

Ucrainenii ar putea importa mai operativ gaze din România decât Moldova

Potrivit Ukrtransgaz această evaluare face parte din planul de integrare în sistemul gazier european și de crearea de rute diversificate suplimentare pentru livrările de metan către Ucraina.

Ucrainenii se pregătesc intens de sfârşitul relaţiei cu Gazprom

În acest sens operatorul efectuează lucrări intense de pregătire pentru trecerea la relații directe cu alţi  operatori de sisteme de transport în conformitate cu reglementările europene în toate punctele internaționale de intrare/ieşire, care va fi posibilă în 2020, după ce va expira actualul contract pentru tranzitul gazelor naturale încheiat cu grupul rus Gazprom, transmite Ştiri.md cu Mold-Street.

Pentru transportarea gazelor ar urma să fie folosit coridorul Trans-Balkan (trei conducte ce trec şi prin Moldova). Astfel aceasta poate ajunge o sursă alternativă pentru livrarea de gaze naturale în Ucraina, ţinând cont de lansarea gazoductului TANAP, a terminalelor de gaze lichefiate din Grecia şi Turcia precum şi a perspectivelor privind creşterea producţiei de gaze naturale în platoul românesc al Mării Negre.

"Planul de dezvoltare pe 10 ani al companiei Transgaz SA include un proiect de conectare a sistemului naţional de transport al gazelor din România cu zăcămintele de gaze offshore româneşti şi conducta Transit-1 (una din cele trei conducte care formează sistemul Trans-Balkan). De asemenea, operatorii sistemelor de transport al gazelor din România şi Ucraina au aprobat reconstrucţia staţiei de măsurare Isaccea-1, care va îmbunătăţi acurateţea măsurării gazelor şi va permite posibilitatea livrărilor în ambele direcţii", mai arată Ukrtransgaz.

În următoarea etapă, Ukrtransgaz va stabili parametrii tehnici şi intenţionează să organizeze o procedură fermă de alocare de capacitate (Open Season). Noi capacităţi pentru această direcţie vor fi puse la dispoziţia participanţilor de pe piaţă începând cu 2020.

Contractul de rezervare al conductei a expirat în 2016, însă operarea conductei în conformitate cu reglementările UE va fi posibilă numai după expirarea contractului de tranzit între Naftogaz și Gazprom la sfârșitul anului 2019.

Infrastructura existentă a conductelor trans-balcanice asigură soluția cea mai rentabilă pentru transportul de gaze din regiune, susține Ukrtransgaz. Transit 1 (Orlovka-Isaccea) este una dintre cele 3 conducte principale ale traseului trans-balcanic, care este utilizat în prezent pentru transportul gazelor naturale, prin România către Bulgaria.

"Atunci când conducta Transit-1 va deveni bidirecțională, aceasta va deschide posibilitatea de a transporta până la 5 miliarde de metri cub anual pentru acoperirea atât a necesităților uriașei piețe a gazelor naturale ucrainene, cât și a piețelor din statele din Europa Centrală și de Est prin sistemul de transport ucrainean", mai susţine operatorul ucrainean.

Conducta însă ar putea fi folosită pentru transportul gazelor extrase din Marea Neagră, inclusiv și în Republica Moldova. Anterior Transgaz anunța că are în plan investiții de 110 milioane euro în construcția a două segmente de gazoduct în acest scop.

Gazprom planifică să renunțe la tranzitul prin Moldova

De notat că Gazprom are în plan ca, treptat, să renunțe la conductele de transport gaze din Ucraina, Republica Moldova și România. Rușii vor ca, din 2019, când Turkish Stream, conducta planificată a fi construită dintre Rusia și Turcia, va fi funcțională, tranzitul gazelor către Europa via Ucraina, Republica Moldova România și Bulgaria, să fie sistat.

„În perspectivă, dacă rușii renunță la tranzitul de gaze prin România, avem șanse să devenim magistrală de transport regională. Pe la noi vor putea circula gaze din sudul Europei către Vest și invers", susținea anterior Petru Văduva, director Transgaz.

Potrivit datelor din rapoartele ultimilor ani, prin cele trei conducte magistrale Gazprom a transportat în medie 18 miliarde de metri cubi de gaze pe an, deși capacitatea lor cumulată este de 28 de miliarde de metri cubi, împărțită aproximativ egal între fiecare. Venitul anual de la tranzit pentru Moldova se ridică la 50 milioane de dolari.

Cele trei conducte magistrale au fost construite în perioada 1974-1996 și au un diametru cuprins între 1 și 1,2 metri.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării