main logo
908

Ucraina se pregătește să importe gaze din România prin R. Moldova

Ukrtransgaz, compania de stat ucraineană care transportă gazul, a anunțat că se pregătește să deschidă un nou punct de redirecționare a fluxului de gaze, ceea ce-I va permite să importe încă 1,5 miliarde de metri cubi.

Ucraina se pregătește să importe gaze din România prin R. Moldova

Măsura este luată cu anticipație față de o decizie a Rusiei de a opri tranzitul prin Ucraina al gazului destinat UE, transmite Știri.md cu referire la Europa Liberă.

Ukrtransgaz a precizat într-un comunicat dat pe 19 august că este vorba de gaz importat din România, care va tranzita R.Moldova. La granița moldo-ucraineană se instalează noi stații de măsurare și administrare a fluxului de gaze.

„Este un proiect foarte important pentru Ucraina și Moldova pentru că le ajută să-și diversifice rutele de import al gazelor”, a comentat firma ucraineană.

Volumul de gaze noi de import reprezintă 15% din totalul importat anul trecut de Ucraina. Ukrtransgaz nu a comentat faptul că o parte a gazoductului modernizat va străbate regiunea transnistreană.

Ucraina a sistat importurile de gaze din Rusia în 2015, după ce Moscova a anexat abuziv peninsula Crimeea. 

Între timp, importă deja gaze din Slovacia, Polonia și Ungaria, iar acum negociază cu Transgaz din România și cu alte țări modul cum ar putea avea acces la gazoductul Trans Balcanic.

Kievul se teme că de anul viitor, Rusia va sista complet tranzitul gazelor prin Ucraina, după ce intră în funcțiune și gazoductul Nord Stream 2, care va lega direct Rusia de Germania. 

Din acest motiv a început să stocheze gaz în rezervoare din vestul țării, cu o capacitate totală de peste 30 de miliarde de metri cubi. 

Totodată au fost modernizate cinci stații de compresare, care vor asigura fluxul de gaze din vest spre estul și sudul Ucrainei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării