302
0
Ucraina introduce taxe antidumping la cimentul din Moldova
302
0

În următorii cinci ani, livrările de ciment moldovenesc în Ucraina vor fi supuse unei taxe antidumping în mărime de 94,46%.

Această decizie a fost luată în ajun de Comisia interdepartamentală pentru comerţ internaţional din Ucraina şi se referă şi la importul de clincher şi de ciment Portland din Rusia (114,95%) şi Belarus (57,03%), transmite Știri.md.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la surse din cadrul Ministerului ucrainean al Dezvoltării Economice, Comisia a luat decizia privind iniţierea unei anchete antidumping la 4 iulie 2018. Aceasta a durat zece luni. Comisia a stabilit că au existat importuri dumping din aceste ţări în perioada 2015-2018, când ponderea livrărilor de clinchere şi de ciment Portland din Federaţia Rusă, Belarus şi Moldova în volumul total al importurilor acestor mărfuri în Ucraina creştea mereu pe întreaga perioadă de anchetă. În opinia ministerului, acest lucru arată intenţia de a majora în continuare volumul importurilor dumping din aceste ţări.

Taxa antidumping definitivă va fi percepută timp de cinci ani în procente din valoarea vamală şi va fi aplicată suplimentar la taxa de import după 30 de zile de la publicarea deciziei Comisiei "Monitorul Oficial" al Ucrainei.

„Aplicarea în acelaşi timp a taxelor cu o valoare atât de înaltă la importul de mărfuri din cele trei ţări este un rezultat extrem de rar pentru o anchetă antidumping. În esenţă, o astfel de taxă înaltă reprezintă o interdicţie şi înseamnă că a fost constatată încălcarea concurenţei de către producătorii străini. Totodată, Comisia a respins angajamentele de bunăvoie în scris ale companiilor SA "Lafarge Ciment Moldova", SAÎ "Oskolcement" şi SAÎ "Eurocement Trade" privind sistarea importurilor de ciment în Ucraina", a comentat decizia Comisiei partenerul firmei de avocatură "Ilyaşev & Partners", Aliona Omelcenko, care în ancheta antidumping a reprezentat interesele producătorilor ucraineni din industria cimentului "Dikergoff Cement Ucraina", "HeidelbergCement Ucraina, "Podolsky Cement ( GC CRH Ucraina) şi "Ivano-Frankivsk Cement".

În 2016, Moldova, la fel, a introdus taxe la importul de ciment din Ucraina pentru a-şi proteja piaţa. În special, mărimea taxelor la ciment M400 şi M500 a fost de 10%. Însă începând cu 1 ianuarie 2017, aceste taxe, precum şi restricţiile la importul de carne şi produse lactate care "sugrumau" producătorii moldoveni cu preţuri dumping au fost anulate printr-un acord a Guvernului cu autorităţile ucrainene.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter