main logo
653

Ucraina a redus exportul de energie electrică în R. Moldova

În ianuarie-iulie, exporturile de energie electrică ucraineană în R.Moldova au constituit 404,8 mil. kWh, fiind cu 18,9% (94,1 mil. kWh) mai puţin faţă de perioada similar a anului trecut.

Ucraina a redus exportul de energie electrică în R. Moldova

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la datele Ministerului Energeticii şi Industriei Cărbunelui al ţării vecine, în general, exporturile Ucrainei de energie electrică au scăzut cu 2,3%, până la 3,542 mlrd. kWh, transmite Știri.md.

Exporturile de energie electrică produsă la Centrala Burştînsk către Ungaria, Slovacia şi România au crescut cu 3,8%, până la 2,382 mlrd. kWh, iar către Polonia s-au redus cu 9,2%, până la 755,6 mil. kWh. 

În Belarus şi Federaţia Rusă nu a fost exportată energie electrică ucraineană.

În echivalent monetar, în ianuarie-iulie, Ucraina a exportat energie electrică în sumă de $209,57 mil. (+12,5%), inclusiv în Ungaria - $128 mil., în Polonia - $47,3 mil., în Moldova - $26,5 mil.

De menționat că Republica Moldova produce mai puţin de un sfert din energia electrică consumată, iar restul o achiziţionează, în conformitate cu contractul semnat până la sfârşitul lunii martie 2020, de la Centrala de la Cuciurgan, deţinută de compania rusă "Inter RAO", şi DTEK "Pavlogradugol" (Ucraina), în proporţie de 85% şi 15%, la preţul de $52,4 şi, respectiv, $64,4 pentru un megawatt.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării