main logo
1049

Ucraina a majorat taxa de export pentru fierul uzat, inclusiv în Transnistria

Rada Supremă a Ucrainei a prelungit cu un an, până la 15 septembrie 2019, valabilitatea taxei de export pentru metalele feroase uzate. În acelaşi timp, aceasta a fost majorată de la 30 la 42 euro per tonă.

Ucraina a majorat taxa de export pentru fier, inclusiv în TransnistriaUcraina a majorat taxa de export ventru fierul uzat, inclusiv în Transnistria.

Pentru adoptarea acestui proiect de lege au votat 248 de deputaţi, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

Introducerea măsurilor restrictive este motivată de necesitatea de a elimina deficitul de metale feroase vechi de pe piaţa internă, în vederea asigurării în primul rând a necesităţilor industriei de apărare şi asigurării condiţiilor de refacere a infrastructurii.

Conform notei informative, "dinamica ascendentă a preţurilor mondiale la fier vechi în 2017 a continuat să stimuleze exporturile din Ucraina, în timp ce taxa majorată de export la fierul uzat (30 euro / tona) şi-a pierdut treptat efectul "restrictiv", căci ponderea acesteia în preţ s-a micşorat de la 18,9% în 2016 până la 13,5% în 2017".

Unul dintre factorii importanţi de creştere a exporturilor de fier vechi în 2017 a fost activizarea achiziţiilor de către autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană ca urmare a formării unor condiţii non-piaţă de acces al producătorilor metalurgici locali la energia electrică (Uzina Metalurgică de la Rîbniţa primeşte energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, deţinută de compania rusă "Inter RAO", la preţuri preferenţiale şi acelaşi lucru se referă şi la gazul rusesc - "I.").

Conform statisticilor, în ianuarie-aprilie, Ucraina a majorat exportul de fier uzat în termeni monetari de 5,2 ori, până la $72,6 mil. Totodată, 78,42% din livrări au revenit Moldovei (Transnistriei - "I."), 20,35% - Turciei, iar 0,72% - Olandei. 

Uzina Metalurgică de la Rîbniţa a fost construită în 1985 şi până în prezent rămâne a fi una dintre cele mai moderne întreprinderi metalurgice de pe teritoriul fostei URSS. Uzina este specializată în prelucrarea metalelor grele. Capacităţile sale permit producerea a circa 1 milion de tone de oţel şi tot atâta laminate. Până în 2009, uzina asigura 70% din exporturile Transnistriei, fiind unul dintre cei mai mari contribuabili. Însă în 2011 a început să se confrunte cu probleme şi de atunci nu a mai funcţionat la capacitate maximă. La începutul anului 2015, uzina a revenit "în proprietatea statului". Fostul proprietar, holdingul rusesc "Metallinvest" al omului de afaceri Alişer Usmanov, a cedat Transnistriei uzina pentru un preţ simbolic, cu pierderi de $4 mil. Întreprinderea a încheiat anul 2016 cu indici foarte mici, producând doar 127,5 mii tone de oţel şi 210,8 mii tone de laminate.

În ianuarie-aprilie, Uzina şi-a dublat producţia de laminate comparativ cu perioada similară a anului 2017, până la 185 mii tone. În anul curent, uzina intenţionează să-şi majoreze producţia cu 200 mii tone, astfel încât producţia de laminate să ajungă la 670 mii tone, iar producţia de oţel - la 650 mii tone.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării