main logo
567

Transporturile de mărfuri între Moldova și Belarus vor fi liberalizate

Transporturile de mărfuri bilaterale, precum și în tranzit între Republica Moldova și Belarus vor fi efectuate fără autorizații, ceea ce va facilita transportul și schimbul de mărfuri între state.

Transporturile de mărfuri între Moldova și Belarus vor fi liberalizate

Guvernul a aprobat astăzi Protocolul cu privire la modificarea și completarea Acordului dintre executivele celor două țări cu privire la traficul auto internațional din 9 aprilie 1994, întocmit la 15 mai 2019, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md.

Potrivit prevederilor Protocolului, transporturile neregulate de persoane și mărfuri în regim bilateral, tranzit, precum și în/din țări terțe se vor efectua fără autorizații de transport, ceea ce va dezvolta transportul rutier, schimbul de mărfuri și va facilita călătoriile persoanelor ambelor state.

Operatorii de transport moldoveni manifestă o cerere sporită în autorizaţii belaruse pentru transportarea mărfurilor. Prin urmare, anual sunt solicitate cote suplimentare de autorizaţii, negocierile sunt derulate dificil, din motivul invocării principiului parităţii la efectuarea schimbului de autorizaţii.

Inițiativa privind semnarea Protocolului ce vizează liberalizarea transporturilor aparține părții moldovenești. Discuțiile în acest sens au fost actualizate în cadrul ședinței Comisiei guvernamentale, care s-a desfășurat la Minsk, în perioada 5-6 iunie 2017. 

Guvernul a aprobat la 6 septembrie același an iniţierea negocierilor asupra proiectului Protocolului. La 4 iunie 2018, la Minsk s-a desfăşurat şedinţa comisiei mixte moldo-belaruse în domeniul transportului rutier internaţional. 

Unul din subiectele abordate în cadrul acestei şedinţe a fost proiectul Protocolului. Partea belarusă a propus ca transporturile de pasageri şi mărfuri în regim bilateral, tranzit, precum şi în/din ţări terţe să fie efectuat fără autorizaţii, modificare acceptată de partea moldovenească.

Belarus intră în TOP10 cei mai importanți parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Potrivit Biroului Național de Statistică, Republica Moldova a exportat, în anul 2018, pe piața belarusă mărfuri în valoare de 87 milioane de dolari SUA și a importat din Belarus bunuri în sumă de 128 milioane de dolari. Statisticile oficiale mai arată că circa 87 la sută din exporturile de mărfuri din Republica Moldova și respectiv 83 la sută din total importuri sunt realizate cu mijloacele de transport rutier.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării