main logo
513

Transnistria, export de milioane de dolari în Uniunea Europeană

La începutul lunii decembrie, comerţul exterior al Transnistriei a constituit 1,752 miliarde de dolari, ceea ce este cu 30% mai mult decât în anul trecut.

Transnistria, export de milioane de dolari în Uniunea Europeană

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la datele Comitetului vamal al autoproclamatei RMN, exporturile regiunii s-au majorat cu 36,2%, până la 651,3 milioane de dolari, iar importurile - cu 26,8%, până la 1,1 miliarde de dolari.

Mai mult, de o treime din exporturi (236,8 milioane de dolari) au revenit Uniunii Europene, acestea crescând cu 42,2%, deşi autorităţile autoproclamatei RMN îşi declară dorinţa de integrare în Uniunea Economică Europeană (UEEA). În acelaşi timp, exporturile în UEEA au constituit doar 69,1 milioane de dolari, iar ponderea acestora în volumul exporturilor a scăzut într-un an de la 13,7% până la 10,6%.

Cele mai multe exporturi au fost efectuate în Moldova, unde Transnistria nicidecum nu vrea să revină. Ponderea acestora în volumul exporturilor a fost de 29,6% (193,1 milioane de dolari.). Este vorba în special de energia electrică de la CERS Moldovenească, amplasată în apropiere de Tiraspol şi care aparţine grupului rus "Inter RAO".

În acelaşi timp, Rusia, spre care tinde Transnistria, se află pe locul patru cu 66,2 milioane de dolari.

Exporturile au fost asigurate în special de metale şi produse metalice, a căror pondere s-a majorat de la 41% la 44%. Pe locul doi se află resursele energetice şi de combustibil (energia electrică) - 17% (-3 p.p.), urmate de produsele alimentare şi materiile prime - 16% (+3 p.p.).

În structura importului domină resursele energetice şi de combustibil (în general, gazul rusesc) - 36% (+2 p.p.), metalele, în special, fierul vechi în calitate de materie primă pentru industria metalurgică - 19,5% (+1,5 p.p.), şi produsele alimentare şi materiile prime - 11,2% (-2,4 p.p.).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării