main logo
648

Topul băncilor din Moldova care au oferit cele mai multe credite

Portofoliul de credite al sistemului bancar se află în trend pozitiv datorită faptului că băncile creditează activ populaţia.

Topul băncilor din Moldova care au oferit cele mai multe crediteFoto: știri.md

La finele lunii iulie, portofoliul de credite a crescut doar cu 0,34% şi a constituit puţin peste 130 mil. lei, transmite Știri.md.

Solicitaţi de corespondentul agenţiei Infotag, participanţii profesionişti ai pieţei au menţionat că creditarea persoanelor juridice a scăzut cu 330,8 mil. lei, iar creditarea persoanelor fizice, dimpotrivă, a crescut cu 460,9 mil.lei.

Calitatea portofoliului de credite s-a înrăutăţi uşor în iulie: în pofida tendinţei generale din 2019, dinamica schimbării creditelor neperformante arată o tendinţă ascendentă - volumul acestora a crescut cu 3,1% (129,4 mil. lei) faţă de luna iunie.

În iulie, cinci dintre cele 11 bănci au demonstrat o creştere a portofoliului de credite. Cea mai mare creştere în termeni relativi - de 5,3% (47,7 mil. lei) - a fost remarcată la Eximbank. 

În termeni absoluţi, "campion" după creditele acordate a fost Mobiasbancă - OTP Group, care a reuşit să-şi majoreze portofoliul cu 146,7 mil. lei (2,5%). 

O scădere a portofoliului de credite în iulie s-a atestat la şase bănci, dintre care cea mai mare diminuare din punct de vedere relativ şi absolut este la Victoriabank - 3,9% sau minus 158,3 mil. lei.

În şapte bănci a scăzut mărimea creditelor neperformante. Cea mai mare scădere absolută a avut loc la Victoriabank - minus 18,5 mil. lei, ceea ce se explică prin achitările lunare mari ale împrumuturilor. 

În patru bănci, mărimea creditelor neperformante a crescut. Mobiasbancă - OTP Group conduce este lider după indicele creşterii absolute a acestor credite - plus 110 mil. lei (27,5%). 

ProCredit Bank s-a evidenţiat prin faptul că creşterea relativă a creditelor problematice în iulie a fost de 47%.

Ponderea creditelor neperformante în portofoliul de credite din iulie în sistemul bancar per ansamblu a constituit 10,9%, majorându-se cu 0,3 puncte procentuale faţă de luna iunie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării