main logo
1829

Tofilat: Din ianuarie 2025, în tariful anual nu va mai fi inclus gazul scump

De la 1 ianuarie 2025, în tariful anual la gaze nu va mai fi inclus „gazul scump”, procurat la începutul anului 2023. Despre aceasta a declarat marți seara, în cadrul unei emisiuni, Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de supraveghere al Societății pe Acțiuni „Moldovagaz”.

Tofilat: Din ianuarie, în tariful anual nu va mai fi inclus gazul scumpFoto: IPN

Potrivit lui Tofilat, în tariful anual pentru consumatori pentru anul 2024 mai există o cotă mică de „gaz scump”, a cărui utilizare s-a încheiat în luna aprilie a acestui an, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

„Noi am încheiat anul 2023 cu rezerve de gaze naturale la nivelul de 150 de milioane de metri cubi, ceea ce reprezintă aproximativ rata de utilizare a gazului pe o lună de zile de către partea din dreapta malului drept al Republicii Moldova”, a spus Tofilat.

Întrebat despre tranzitul gazelor rusești prin Ucraina începând cu 1 ianuarie 2025, Tofilat a spus că „totul este foarte imprevizibil și vag deocamdată”.

Întrebat despre capacitatea bateriilor pe care Republica Moldova le va instala cu fonduri americane la substația care se creează în apropiere de Chișinău, Tofilat a explicat că stația va avea o capacitate de 80 de megawați.

„În orele normale, Moldova consumă 400-450 de megawați, în timp ce în orele de vârf - dimineața și seara - volumul de consum crește brusc până la nivelul de 800-850 de megawați”, a explicat Tofilat, precizând că bateriile de la substație vor crește fiabilitatea alimentării cu energie electrică în țară.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării