main logo
444

Tiraspolul a introdus din nou o taxă vamală sezonieră

Exportatorii transnistreni de culturi cerealiere şi oleaginoase vor fi nevoiţi şi în acest sezon să plătească taxa vamală sezonieră la exportul acestor culturi.

Tiraspolul a introdus din nou o taxă vamală sezonieră

Potrivit agenţiei Infotag, acest lucru este prevăzut de o hotărâre a guvernului autoproclamatei RMN, care a intrat în vigoare joi.

Taxa este stabilită "în mărimea diferenţei dintre preţul stabilit la data adoptării declaraţiei vamale şi valoarea mărfurilor indicată în contractul economic extern" şi va fi valabilă până la sfârşitul anului.

Decizia se datorează faptului că la exportul culturilor oleaginoase şi al cerealelor sunt înregistrate tentative de a diminua valoarea acestora şi, în consecinţă, se atestă intrări insuficiente de mijloace valutare, ceea ce contribuie la apariţia disproporţiilor pe piaţa valutară"

"Pentru a preveni acest lucru, se propune stabilirea taxei sezoniere de export la mărfurile al căror cost în contractul economic extern este mai mic decât valoarea medie determinată pe pieţele externe. O normă similară a funcţionat şi anul trecut. Datorită taxei, preţul de export la cereale a crescut atunci de la $60-90 la $165 per tonă, iar intrările de valută din exporturile acestora au crescut de 1,5 ori", susţin autorii de la Ministerul Dezvoltării Economice.

Infotag precizează: Decizia anterioară de instituire a taxei a fost în vigoare de la 28 iulie 2017 până la 1 aprilie 2018. Aceasta se referea la grâu, orz, ovăz, porumb, soia, seminţe de floarea-soarelui, rapiţă, in, muştar.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării