260
1
Termenul de restituire a plăților pentru pachetele turistice, extins
260
1

Termenul de restituire a plăților pentru pachetele turistice, în cazul rezoluțiunii contractelor înainte de începerea călătoriei, a fost extins de la 14 la 540 de zile.

Foto: stiripesurse.ro

Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat la ședința de ieri, 21 mai, a Parlamentului, transmite Știri.md.

Potrivit autorilor proiectului, măsura propusă va oferi agenților economici din sectorul turismului emițător, afectați de criza COVID-19, posibilitatea de a-și onora obligațiile contractuale, inclusiv de restituire a plăților pentru clienții care au solicitat sau vor solicita acest fapt. Aceasta urmează a fi aplicată doar pentru contractele încheiate în perioada octombrie 2019 - 17 martie 2020, când a fost instituită starea de urgență.

Proiectul a fost elaborat în urma propunerilor înaintate de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) în legătură cu numeroase cereri de anulare a pachetelor turistice. În același timp, partenerii externi ai companiilor turistice autohtone refuză să le restituie plățile încasate într-un termen mai mic de 540 de zile.

În aceste condiții agențiile de turism din Moldova se află în situația obiectivă de imposibilitate de a restitui banii solicitanților în termenul prevăzut de legislația națională și riscă să fie angrenați în numeroase litigii în instanțe.

În octombrie 2019 - martie 2020, companiile de turism locale au avut încasări pentru pachete turistice achitate parțial sau complet pentru cca 25 mii de clienți, în valoare de aproape 5 milioane de euro.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter