main logo
736

Termenul de lichidare a băncilor implicate în fraudă poate fi extins

În luna octombrie 2022, conform prevederilor Legii cu privire la lichidarea băncilor nr. 550/1995, a expirat termenul procesului de lichidare a celor trei bănci implicate în furtul miliardului: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Termenul de lichidare a băncilor implicate în fraudă poate fi extins

Ţinând cont de prevederile art. 3812 al acestei legi, după distribuirea tuturor activelor băncilor lichidate, Banca Națională a Moldovei (BNM) urma să aprobe darea de seamă a lichidatorilor, cu informaţia privind valoarea şi clasele creanţelor onorate şi neonorate ale creditorilor, privind valorificarea activelor, privind activele considerate neeligibile sau care nu au valoare, cu anexarea, după caz, a documentelor justificative, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

La darea de seamă urmau să fie anexate şi bilanţul de lichidare a băncii, şi alte documente necesare.

De ce procesul de lichidare nu este sistat

Într-un răspuns pentru Mold-Street.com, Banca Națională explică că având în vedere că nu au fost lichidate toate activele acestor bănci, procesul de lichidare nu este sistat. 

"Actualmente, băncile respective continuă să dețină active. Totodată, băncile dispun de titluri executorii în proces de executare, dosare civile în desfășurare, precum și cauze penale nefinalizate.

Potrivit lichidatorilor băncilor, procesul reclamă mai multe elemente care duc la extinderea perioadei de valorificare a activelor și finalizării procesului de lichidare a băncii.

Printre acestea sunt: examinarea îndelungată a acțiunilor civile în instanțele de judecată; executarea îndelungată a documentelor executorii; lipsa potențialilor cumpărători din motiv că bunul nu este solicitat pe piață, procesul anevoios de recuperare a datoriilor din contul debitorilor aflați în proces de insolvabilitate, inclusiv prin valorificarea bunurilor ipotecate în favoarea băncii", se arată în răspunsul BNM.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării