main logo
680

Termenul auditului datoriei Moldovagaz față de Gazprom a fost prelungit cu două luni

Termenul pentru auditarea datoriei istorice a Moldovagaz faţă de Gazprom a fost prelungit cu două luni, până în aprilie 2023.

Termenul auditului datoriei Moldovagaz față de Gazprom a fost prelungit

Potrivit Infotag, anunţul a fost făcut de Agenţia proprietăţii publice (APP), transmite Știri.md.

Anterior, ministrul energiei, Victor Parlicov, a declarat jurnaliştilor că ministerul, care a fost creat la jumătatea lunii februarie, aşteaptă de asemenea rezultatele auditului datoriei Moldovagaz faţă de Gazprom.

"Vrem să vedem mărimea exactă şi cum s-a format datoria. Când vom avea rezultate, vom informa societatea şi vom formula poziţia noastră pentru negocierile cu Gazprom-ul rus", a spus Parlicov.

Conform protocolului semnat de ex-viceprim-ministrul Andrei Spînu şi de preşedintele Consiliului de administraţie al Gazprom, Aleksei Miller, în octombrie 2021, partea moldovenească trebuie să auditeze datoria Moldovagaz (care, potrivit părţii ruse, este de 709 milioane USD). Rezultatele auditului trebuiau depuse înainte de 1 mai 2022, pentru ca Moldovagaz şi Gazprom să poată semna până la această dată Acordul de stingere a datoriilor, care prevedea rambursarea întregii datorii în termen de cinci ani. Însă, din cauza războiului din Ucraina, nu a fost posibilă finalizarea auditului la timp.

În august 2022, Agenţia proprietăţii publice a semnat un contract de audit cu două companii - Wikborg Rein Advokatfirma AS (Norvegia) şi Forensic Risk Alliance & Co (Marea Britanie). Auditorii vor verifica procesul de formare a datoriei Moldovagaz către Gazprom şi Factoring-Finance SRL pentru aprovizionarea cu gaze a malului drept al Nistrului în perioada 27 august 1991 - 31 octombrie 2021.

În noiembrie 2022, clientul le-a plătit celor două companii 800 de mii de euro pentru audit. Conform contractului, auditul urma să fie finalizat până la 30 ianuarie 2023.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării