main logo
394

Termenele de înstrăinare a acțiunilor a două bănci, prelungite cu 3 luni

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis prelungirea cu trei luni a termenului de înstrăinare a două pachete mari de acțiuni ale EnergBank și, respectiv, ale Băncii de Finanţe şi Comerţ.

Termenele de înstrăinare a acțiunilor a două bănci, prelungite cu 3 luni

BNM a dispus înstrăinarea acțiunilor după ce a constatat că acestea au fost procurate fără permisiunea prealabilă a BNM, care este obligatorie în cazul unei cote substanțiale, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

BNM a suspendat drepturile unor acționari la cele două bănci la 11 ianuarie 2019. Comitetul executiv a constatat că un grup de acționari acționează concertat în raport cu Banca de Finanţe şi Comerţ. 

Aceștia au achiziționat și posedă o deținere calificată (cotă substanțială) în capitalul social al băncii, în mărime de 36,15 la sută, fără permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale. Astfel, au fost încălcate prevederile Legii privind activitatea băncilor.

De asemenea, a fost constatată activitatea concertată, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, la ENERGBANK. Un grup de acționari a procurat 52,77 la sută din acțiunile băncii, fără permisiunea prealabilă a BNM.

Urmare a deciziei BNM, acționarii vizați, a căror drepturi au fost suspendate, trebuie conform legii să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social al ambelor bănci. 

Totodată, ținând cont de mărimea pachetului de acțiuni de peste 50 la sută, în conformitate cu Legea privind redresarea și rezoluția băncilor, BNM a dispus în privința EnergBank aplicarea măsurilor de intervenție timpurie. 

O parte din echipa executivului și cea a consiliului băncii a fost completată de administratori temporari desemnați de BNM.

În totalul activelor sectorului bancar din Republica Moldova, Banca de Finanţe şi Comerţ reprezintă o cotă de 3,7 la sută, iar EnergBank de 3,2 la sută.

BNM mai precizează că băncile sunt capitalizate, solvabile, stabile și vor continua să activeze în regim normal și să presteze toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării