main logo
502

Taxa vamală redusă la importul de zahăr în Moldova nu mai e ajutor de stat

Consiliul Concurenței a decis că Ministerul Finanțelor și Serviciul Vamal vor exclude măsurile de sprijin privind aplicarea reducerilor la importul de zahăr din sfecla de zahăr în limita contigentelor din lista schemelor de ajutor de stat existente care se raportează anual autorității.

Taxa vamală redusă la importul de zahăr nu mai este ajutor de stat

Decizia a fost luată în baza unui raport de monitorizare a schemei de ajutor de stat existent privind aplicarea taxei vamale reduse de 8% la importul de zahăr și produse zaharoase în limita contigentelor tarifare, atât din statele UE, cât și din alte țări cu care Republica Moldova nu are acorduri de comerț liber, transmite Ştiri.md cu referire la Mold-street.

Măsură de sprijin de zeci de milioane lei

Consiliul Concurenței a constatat că măsura de sprijin ce a fost stabilită în Codul Fiscal, nu cade sub incidența Legii cu privire la ajutorul de stat și că în anii 2011-2013, valoarea acesteia a oscilat între 32 și 58 de milioane de lei.

De notat că de această facilitate fiscală pot beneficia atât companiile, cât și persoanele fizice, principiul aplicat de Minsiterul Economiei fiind "primul venit, primul servit".

De regulă însă cea mai mare parte din importul de zahăr cu TVA redusă era relizat de cel mai mare producător local - Sudzucker Moldova.

Totodată el este şi cel mai mare exportator. Astfel în 2017 din Moldova au fost exportate în Uniunea Europeană 34.000 tone de zahăr, dintre care Sudzucker Moldova a livrat 28.800 de tone, adică circa 85% din total

Consiliul Concurenței îşi argumentează decizia prin faptul că în nota de la Capitolul 17 din Nomenclatura Combinată a Mărfurilor, taxa vamală la zahărul prevăzut în limitele contigentelor tarifare stabilite, este de 10%, peste limita cotei 75%. Totodată se face referinţă şi la prevederile altor legi şi acte normative.

În consecinţă a decis că Ministerul Finanțelor și Serviciul Vamal vor exclude aceste măsuri de sprijin din lista schemelor de ajutor de stat existente care se raportează anual Consiliului Concurenței.

Exportul scade, importul crește

De notat că în anul 2017 Moldova a importat zahăr în valoare de circa 25 milioane dolari, în creştere cu peste 45% faţă de anul 2016. În acelaşi timp exporturile s-au diminuat cu peste 45% până la nivelul de 21,2 milioane de dolari.

În prezent în Moldova mai funcționează doar trei fabrici de zahăr, două din care aparțin Sudzucker Moldova, cu capital german, iar una companiei Moldova-Zahar, cu capital polonez. Alte opt fabrici stau închise sau au fost distruse. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării