main logo
982

Țara exotică spre care Moldova și-a mărit exporturile de 26.000 de ori

Cu o cotă de 540 de mii de dolari, doar în primele trei luni ale anului curent, Republica Moldova și-a majorat exporturile în Brazilia de aproape 26 de mii de ori, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

Țara exotică spre care Moldova și-a mărit exporturile de 26.000 de ori

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, acestea au constat în special în „articole de transport sau de ambalare din materiale plastice”, transmite Știri.md cu referire la Radiochișinău.md.

Totuși, în pofida acestei creșteri spectaculoase, Brazilia nu este nici pe departe printre principalele piețe de desfacere ale mărfurilor moldovenești.

Printre țările care au influențat cel mai mult creșterea exporturilor a fost Turcia, care a ajuns în top 3 ca și destinație a mărfurilor moldovenești. Republica Moldova a exportat în Turcia în special semințe de floarea-soarelui.

La capitolul importuri, cea mai mare creștere este înregistrată de Turkmenistan – de peste două mii de ori. Totuși, la fel ca în cazul Braziliei, reieșind din baza de comparație mică, volumul schimburilor comerciale rămâne destul de mic.

În primele trei luni ale lui 2019, Republica Moldova a exportat mărfuri în valoare de 733 de milioane de dolari SUA, cu 8 la sută mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, mai arată datele Biroului Național de Statistică.

Importurile de mărfuri s-au cifrat în această perioadă la 1 miliard 365 de milioane de dolari SUA, cu 3 procente mai mult față de anul trecut. 48 la sută din mărfurile importate provin din UE, iar 27 la sută – din țările CSI.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării