main logo
826

Surprinzător: Viteza cu care este recuperat miliardul a crescut de 2,5 ori

În trimestrul doi al acestui an cele trei bănci implicate în furtul miliardului au recuperat circa 112,5 milioane lei, arată un raport al Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Viteza cu care este recuperat miliardul a crescut de 2,5 ori

Valoarea sumelor încasate a crescut de 2,5 ori, comparativ cu primul trimestru al acestui an și de aproape două ori față de perioada respectivă a anului trecut, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

1,25 milioane de lei pe zi

Potrivit BNM, din data retragerii licențelor (16.10.2015) Băncii de Economii (BEM), Unibank și Băncii Sociale și până pe 30 iunie 2018, cele trei instituții financiare au încasat suma de 1,16 miliarde lei.

Datele BNM relevă că procesul de recuperare a ajuns la circa 1,25 milioane lei, faţă de circa jumătate de milion de lei în primul trimestru al acestui an. 

Cu o astfel de viteză, cele 13 miliarde de lei rămase, ar putea fi recuperate în aproximativ 28,5 de ani. 

BEM a rambursat doar 5,8% din sumă

Cea mai proastă situație se atestă la Banca de Economii, care a primit de la BNM 9,27 miliarde de lei, dar a rambursat până pe la finele lunii iunie circa 537 milioane lei, sau doar 5,8% din suma totală. Altfel spus mai are de recuperat aproape 8,73 miliarde de lei.

Banca Socială a primit 2,7 miliarde lei, dar a returnat circa 484 milioane lei, sau 17,9%, iar Unibank din cele aproximativ 2,15 miliarde lei a recuperat 140 milioane lei, ceea ce reprezintă aproape 6,5% din suma primită.

Advertisement

Dacă luăm în calcul și plățile anterioare apoi s-au recuperat circa 1,21 miliarde lei, ceea ce reprezintă 8,6% din valoarea creditelor de urgență asigurate cu garanții de stat în valoare de 14,12 miliarde lei, acordate în perioada noiembrie 2014 – octombrie 2015, de BNM celor trei instituții financiare.

Potrivit BNM, lichidatorii celor trei bănci colaborează cu organele de anchetă și organele judiciare, întreprind măsuri organizatorice privind comercializarea activelor aflate în proprietatea băncilor și continuă lucrul cu debitorii, pentru achitarea creditelor de urgență acordate de Banca Națională.

Noi dosare penale în valoare de trei miliarde lei

Datele BNM relevă că în prezent în instanțele de judecată (banca are calitatea de reclamant) sunt pe rol 150 de acțiuni privind recuperarea a 4,67 miliarde lei din frauda bancară. 

Totodată 205 de debitori aflați în proces de insolvabilitate au de restituit peste 3,72 miliarde de lei (suma validată care urmează a fi restituită).

În același timp în gestiunea organelor de urmărire penală se află 47 de dosare penale în valoare de 34,12 miliarde lei (cu 2,77 miliarde lei mai mult decât era la finele anului 2017). 

Teoretic dacă datornicii ar avea bani și active disponibile și dacă instanța acceptă pretențiile celor trei bănci, apoi "miliardul furat" e ca și rambursat și chiar mai rămân bani.

BNM precizează că "numărul și valoarea dosarelor penale au fost grupate, fiind raportate de fiecare bancă separat, fără a lua în considerație că pot face obiectul aceleiași investigații".

Astfel există deja 484 de titluri executorii aflate la executare, în valoare de 15,62 miliarde lei (circa 44% din valoarea pretențiilor).

De la debitori nu mai este ce recupera

Peste 93% din valoarea acestora sunt ale Băncii Socială, care deja la finele anului trecut dispunea de patru hotărâri judecătorești definitive cu privire la încasarea de la SRL Caritas Group și alte trei societăți comerciale, incluse în grupul cunoscut de public drept „Grupul Shor”, a datoriei în valoare totală de peste 12 miliarde lei.

Practica arată însă că de la debitori nu prea ai ce recupera. Astfel în trimestrul II al anului 2018 au fost executate parțial sau total 119 de titluri executorii în valoare de doar 1,5 milioane lei.

Beneficiarii majori ai fraudei bancare sunt persoane ce fac parte din grupul Gacikevici și grupul Filat, Veaceslav Platon și Ilan Shor, susține Procuratura Generală a Republicii Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării