main logo
726

Subvenţii în avans. Proiectul vizează femeile şi tinerii agricultori

Tinerii fermieri şi femeile care vor să-şi deschidă o afacere în agricultură ar putea beneficia, în premieră, de subvenţionare în avans, deja din primăvara acestui an.

Subvenţii în avans. Proiectul vizează femeile şi tinerii agricultoriSubvenţii în avans. Proiectul vizează femeile şi tinerii agricultori

Propunerea a venit din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, care a propus pentru consultări publice un regulament în acest sens. Potrivit documentului, pentru a primi acest ajutor, beneficiarii vor trebui să aibă doar 10 la sută din suma totală a investiţiei, scrie publika.md.

Irina Pompuş din satul Teleşeni, raionul Orhei, cultivă mure pe o suprafaţă de 1,5 hectare. Pentru a porni afacerea, femeia a muncit peste hotare, iar acum vrea să o dezvolte.

„Ca să porneşti afacerea, normal că trebuie să ai un capital bine stabilit, este destul de greu pentru tineri, subvenţiile în avans, cred că este o oportunitate foarte bună", a spus Irina Pompuş,  agricultor.

Iniţiativa este salutată şi de alţi agricultori.

„Este o idee foarte bună, deoarece investiţiile sunt necesare înainte de a lansa afacerea. Pentru un metru pătrat la o seră, de exemplu, trebuie să investim câte 10-15 euro", a spus Dmitrii Bass, agricultor.

„Orice tânăr când începe o afacere, începe cu suprafeţe mici, pe urmă încetul cu încet se dezvoltă afacere, în cazul dat o soluţie ar fi acest proiect cu privire de achitare în avans a subvenţiilor", a spus Ghenadie Sandu, directorul Asociaţiei "Poamuşoarele Moldovei".

Producătorii agricoli debutanți ar urma să primească subvenția în două tranșe: 75 şi, respectiv 25 la sută. Durata proiectului nu trebuie să depăşească doi ani, iar plafonul maxim al investiţiei va fi de ‎un milion de lei.

„Statul le va acorda 50 de procente din investiţia care urmează a fi efectuată, însă datorită faptului că tinerii fermieri şi femeile fermieri beneficiază de inlesniri, conform legislaţiei, în total se va primi că din valoare investiţiei de un milion de lei, vor beneficia de 65 de procente", a spus Galina Petrachi, șef Direcție politici și programe.

De evaluarea și aprobarea proiectelor va fi responsabilă o comisie, formată din cinci reprezentați de la AIPA, Ministerul Agriculturii şi cel al Economiei. Documentul urmează să fie examinat de Guvern.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării