main logo
532

SUA vor acorda $2 mil. pentru dezvoltarea propriului conţinut de televiziune în R. Moldova

SUA vor acorda $2 mil. pentru dezvoltarea propriului conţinut de televiziune în Moldova.

SUA vor acorda $2 milioane pentru sprijinul televiziunii din R. MoldovaSUA vor acorda $2 mil. pentru dezvoltarea propriului conţinut de televiziune în Moldova.

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta comunică Ambasada SUA la Chişinău, anunţând despre lansarea unui program de granturi pentru televiziunile moldoveneşti.

„Departamentul de Stat al SUA alocă $2 mil. în sprijinul televiziunii din Moldova, precum şi al producţiei şi adaptării programelor americane", se arată în comunicat.

Potrivit documentului, acordarea granturilor are drept scop crearea conţinutului de divertisment în televiziune şi îmbunătăţirea calităţii televiziunii în Moldova.

„Furnizarea conţinutului de televiziune american trebuie să ducă la reorientarea publicului moldovenesc de la programele şi formatele ruseşti la cele americane şi să devină o dovadă a efectului pozitiv al reorientării geopolitice în ceea ce priveşte calitatea contentului de televiziune produs şi retransmis", se spune în document.

Departamentul de Stat doreşte ca emisiunile americane şi formatele TV "să ocupe poziţii dominante în ratinguri" la televiziunea moldovenească.

„Pe piaţa locală de televiziune încă predomină conţinutul de divertisment retransmis şi/sau localizat din Rusia. Acest lucru se datorează calităţii sale înalte şi costului redus în comparaţie cu produsele locale de televiziune de slabă calitate şi cu programele de televiziune occidentale de înaltă calitate, dar costisitoare", se arată în comunicat.

Se presupune că, cu ajutorul granturilor americane, Moldova îşi va putea permite să cumpere un conţinut mai scump produs de ţările occidentale. Documentul menţionează că aceste măsuri "trebuie să demonstreze fără echivoc faptul că tranziţia spre programele şi formatele americane este oportună din punct de vedere economic".

În total, în cadrul programului de granturi pentru publicul din Moldova, posturile de televiziune trebuie să pregătească de la 50 la 100 de emisiuni TV americane, iar costul fiecărei licenţe poate varia de la 15 la 150 mii de dolari. Programele trebuie să fie difuzate pe cel puţin cinci canale de televiziune din Moldova. Potrivit documentului, finanţarea totală în această direcţie prevede alocarea a $750 mii. Alte $1,25 mil. vor fi cheltuite pentru producerea serialelor.

Potrivit condiţiilor de acordare a granturilor, contractantul Departamentului de Stat al SUA se angajează să transfere între 1.000 şi 2.000 de ore de conţinut video american şi european. Costul unei ore de dublare este estimat la 1.000 de dolari.

La sfârşitul anului trecut, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea privind modificarea Codului Audiovizualului. Noua lege prevede interzicerea retransmiterea în Moldova a programelor informative, informativ-analitice, politice şi militare din ţările care nu au ratificat Convenţia Europeană privind Televiziunea Transfrontalieră.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării