main logo
1119

Sturza: Ministrul a recunoscut că e o criză economică fără precedent

Dacă autoritățile de la Chișinău excludeau toate cheltuielile neesențiale, situația economică din R. Moldova avea să fie mai favorabilă.

Sturza: Ministrul a recunoscut că e o criză economică fără precedent

Despre aceasta a declarat ex-premierul R. Moldova, Ion Sturza, transmite Știri.md.

''În sfârșit!

Ministrul Economiei, domnul Sergiu Răilean, a recunoscut: Republica Moldova se confruntă cu o criză economică fără precedent. În trimestrul doi, economia s-a contractat cu 14(!) procente, iar deficitul bugetar la sfârșit de an va fi de cel puțin un miliard de euro.

Aceste cifre la nivel macro corespund cu pronosticul meu făcut la sfârșit de martie - o contracție a economiei cu cel puțin 20% anualizat și o pierdere de venituri de minimum 15 miliarde de lei.

La fel a fost previzibil că vor trebui alocate resurse adiționale pentru lupta cu pandemia, suportul populației și economiei – 10% din PIB, adică 20 miliarde de lei.

Da, și de pus ceva deoparte pentru revenirea după criză – 10 miliarde minimum. În plus, guvernul a intrat în acest an bugetar extrem de hazardat cu un deficit planificat de 7%. Nu trebuie să fii mare economist ca să înțelegi cât de gravă e situația.

Ce a făcut în realitate guvernul „tehnocrat”? A băgat capul în... campania electorală a lui Dodon, continuând să facă, angajeze cheltuieli neesențiale pentru o perioadă de criză. Cât ne vor costa doar „drumurile” electorale, petice de asfalt aruncate pe ici, pe colo?!

În plus, Moldova cred că este unicul stat din lume care nu a făcut NIMIC pentru suportul sectorului real și al populației. Să nu-mi spuneți de „motorina” de la Putin.

O să-mi reproșați că nu-i de unde?

Nu este adevărat! În primul rând, trebuiau oprite cheltuielile neesențiale încă din martie, rectificat bugetul, și nu de angajat cheltuieli suplimentare cu iz electoral. De mobilizat resursele interne, inclusiv BNM. Lucru acceptat și de FMI. În plus au venit banii de la FMI și UE – aprox. 10 miliarde de lei.

Ce mă miră, e faptul că nu s-au găsit (sau nu s-a vrut să fie găsiți) specialiști care să facă o analiză pertinentă și să propună soluții. Nici la nivel de guvern, nici la nivel de comunitate de experți. Același mod de gândire, să nu deranjez.

Politicienii? Ei merg pe calea tradițională a promisiunilor deșănțate. Mi-i și milă de cei care vor trebui pe bune, nu, nu să le implementeze, să se lupte cu acest dezastru cauzat de pandemie, dar și incompetența presărată cu prostie'', a declarat Sturza.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării