main logo
1081

Studiu: Leul moldovenesc s-a apreciat în raport cu valutele regionale

Comparativ cu valutele principalilor parteneri comerciali ai RM, leul moldovenesc îşi menţine stabilitatea.

Studiu: Leul moldovenesc s-a apreciat în raport cu valutele regionaleFoto: Știri.md

De această opinie este expertul economic al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) "Viitorul", Veaceslav Ioniţă, transmite Știri.md.

Potrivit agenţiei Infotag, într-un studiu, expertul a elaborat Indicele Valutar Moldova-10 (IVM-10), care este format dintr-un coş de 10 valute ale principalilor parteneri comerciali şi economici ai Republicii Moldova (UE, SUA, Rusia, România, Ucraina, Belarus, China, Polonia, Turcia şi Cehia).

Astfel, Ioniţă a menţionat că, "în perioada 23-29 martie, leul moldovenesc s-a apreciat faţă de rubla belarusă (+3,96%), zlotul polonez (+1,24%) şi hrivna ucraineană (+1,33%).

"Leul moldovenesc s-a apreciat în raport cu valutele regionale, în schimb continuă să piardă poziţii în raport cu valutele principale. Astfel, leul s-a depreciat faţă de dolarul american (-1,29%). Însă acest lucru se atestă la toţi partenerii comerciali principali ai RM. Valutele regionale sunt cele mai afectate de criză (de pandemie) şi rând pe rând cedează în faţa dolarului american", a remarcat Ioniţă.

El a menţionat că, de la începutul anului 2020, primele au căzut rubla rusească (-27,22%) şi rubla belarusă (-23,04%), apoi a urmat hrivna ucraineană (-17,43%), iar săptămâna trecuta a venit rândul deprecierilor şi pentru coroana cehă (-11,33%), urmată de zlotul polonez (-10,76%). Totodată, expertul menţionează că, de la începutul anului, leul românesc s-a depreciat cu4,39% în raport cu dolarul american.

"În timp ce toate valutele din IVM-10 înregistrează scăderi faţă de dolarul american, leul moldovenesc cedează lent poziţiile sale şi are un comportament comparabil cu leul românesc. 

Poziţia puternică a leului moldovenesc în regiune, pe de o parte, permite menţinerea la un nivel scăzut a preţurilor de import, ceea ce este benefic pentru populaţie, dar scade din competitivitatea agenţilor economici, ceea ce va fi un impediment pentru ei la exportul de bunuri moldoveneşti în ţările din regiunii. 

BNM este pusă între ciocan şi nicovală: pe de o parte, prin intervenţiile sale pe piaţa valutară, trebuie să menţină cursul valutar, dar nici nu trebuie să-l menţină foarte tare, pentru a asigura competitivitatea companiilor moldoveneştii pe pieţele regionale, europene şi globale", consideră expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării