main logo
925

Studiu: Câtă benzină poți cumpăra în Moldova cu un salariu mediu

Cu un salariu mediu de 5.503 de lei îți poți permite aproximativ 300 de litri de benzină în Moldova.

Studiu: Câtă benzină poți cumpăra în Moldova cu un salariu mediu

Departamentul de analiză Picodi a strâns toate prețurile la benzină în prima jumătate a anului 2019 și, făcând media lor, le-am comparat cu cele mai noi valori ale salariilor medii în diferite țări. 

Rezultatele studiului arată că deținerea unei resurse mari de materii prime nu întotdeauna face ca benzina să fie disponibilă pentru un consumator obișnuit, transmite Știri.md.

Datele raportului au arătat că statistic, un moldovean poate cumpăra dintr-un salariu doar 298 de litri de benzină, comparativ cu România, unde cu un salariu mediu poți cumpăra 559 litri de benzină.

Cifre aproximativ asemănătoare sunt în Ucraina, unde cu un salariu mediu de 5.018 lei poți lua 258 de litri de benzină.

Cea mai ieftină benzină, o putem cumpăra în cea mai bogată țară în materii prime – Rusia. Acolo, în medie, vom plăti pentru benzină 0.63 €, după schimbarea valutei din ruble. În schimb, cel mai mult vom plăti pentru benzină în Norvegia, unde prețul mediu pentru 1 litru de benzină, ajunge la 1.70 €.

Cel mai bun preț al unui litru de benzină, comparativ cu valoarea salariului mediu în partea noastră a lumii, îl vom găsi în Elveția și Luxemburg, țări, ce nu dețin materii prime. Salariul mediu le permite să-și cumpere 3.388 respectiv 2.827 litri de aur curgător. Locul 3 printre țările analizate de noi, îl ocupă Norvegia (1989 litri).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării