main logo
1040

Struguri din R. Moldova vor ajunge pe mesele consumatorilor din SUA

Strugurii din Republica Moldova vor ajunge pe mesele consumatorilor din Statele Unite ale Americii. Viticultorii din satul Mileştii Mici, raionul Ialoveni, au exportat primul lot de struguri din acest an.

Struguri din R. Moldova vor ajunge pe mesele consumatorilor din SUAFoto: euromag.ru

Agricultorii sunt mândri de această realizare, mai ales că, pentru a fi eligibili la export peste ocean, au trebuit să îndeplinească mai multe norme înalte de calitate, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

De altfel, primul export l-au făcut în 2019 şi, peste doi ani, reiau colaborarea cu americanii. În total, vor exporta peste 80 de tone de struguri, la un preţ de circa 1 dolar pentru un kg.

Maria Vidrașcu, viticultor: „Noi am fost foarte mult catalogaţi ca struguri de sortul 2 şi asta ne afectează pentru că nu avem preţuri bune, dar la noi cheltuielile sunt foarte mari. Sine-costul producţiei e mare, investim în fiecare an”.

Şi de aici totul a pornit. Maria Vidraşcu, împreună că alţi agricultori din cooperativa sa, şi-au setat obiectivul să schimbe această percepţie. Au lucrat intens la ridicarea nivelului de calitate, iar rezultatele nu s-au lăsat mult aşteptate.

În 2019 au reuşit să exporte peste ocean, în SUA, primul lot de struguri, soiul "Moldova".

Maria Vidrașcu, viticultor: „Importatorii sunt tot nişte moldoveni care s-au stabilit în SUA şi au fost foarte bucuroşi că au putut la concetăţenii noştri să le ofere strugurii Moldova.

Toţi au scris pe Facebook, mâncau strugurii şi spuneau că se simt ca acasă. Şi iată, anul acesta am reluat exporturile. Aseară am trimis primul container, sperăm să ajungă cu bine”.

Pentru a putea exporta în Statele Unite ale Americii, viticultorii au respectat regulile obligatorii.

Maria Vidrașcu, viticultor: „Anul acesta preconizăm să exportăm mai mult. Pentru început avem un contract pentru 5 containere, unul s-a dus şi trebuie să le pregătim pe celelalte”.

Maria spune că se simte mândră de echipa sa pentru că, prin efort comun au reuşit să atingă o asemenea performanță. Se datorează şi tehnologiilor noi pe care le aplică.

Pe un hectar de vie, investiţiile sunt de 850 de mii de lei, fără a primi granturi sau subvenţii de la stat. De exemplu, toată plantaţia este protejată de un sistem de tip pergola. Aşadar, se acordă o atenţie deosebită creşterii, coacerii, dar şi culegerii strugurilor.

Maria Vidrașcu, viticultor: „Ăsta ar fi un strugure care i-ar mai trebui să se coacă, aici are multe bobiţe roz. Iată asta şi e că anul acesta nu uniform s-au copt strugurii. Noi nu putem pe toţi să îi exportăm deodată.

Trebuie să îi punem la rece şi să îi ţinem până la 3-5 luni. Şi trebuie ca toţi strugurii să aibă zahărul bun. Totul ce nu are zahăr la temperatura de ...0 ...-1 grade se înmoaie şi acolo începe să curgă”.

Cooperativa este formată din 5 producători agricoli care deţin 42 de hectare de viţă de vie. Anual, compania produce circa 800 de tone de struguri. Majoritatea sunt exportaţi în SUA, Polonia, Croaţia sau România.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării