main logo
285

Statisticile privind rata anuală a inflației confirmă prognozele BNM

Rata anuală a inflației a atins, în luna aprilie, nivelul de 3,2 la sută, față de 2,8 la sută în luna martie.

Statisticile privind rata anuală a inflației confirmă prognozele BNM

Aceste date confirmă prognozele Băncii Naționale a Moldovei (BNM), care se așteaptă ca indicele prețurilor de consum să crească până la finele anului curent, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Biroul Național de Statistică (BNS) anunță astăzi că inflația anuală la produsele alimentare a fost, în luna aprilie față de perioada similară a anului precedent de 4,5 la sută, la mărfurile nealimentare – 3,7 la sută și la serviciile prestate populaţiei respectiv 0,5 la sută.

Indicele preţurilor de consum a crescut în aprilie cu 0,8 la sută față de luna martie. Creşterea preţurilor medii de consum a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 1,7 la sută, la mărfurile nealimentare şi la serviciile prestate populaţiei – cu câte 0,3 la sută.

Cele mai mari scumpiri în aprilie 2019 față de aceeași perioadă a anului precedent au fost înregistrate la legume, respectiv 40,5 la sută, pe de altă parte prețurile la fructe au scăzut cu 13,9 la sută, la zahăr cu 6,3 la sută, ouăle s-au ieftinit cu 5,1 la sută. 

Tarifele la energia electrică s-au redus în medie cu 9,9 la sută, în aprilie din acest an față de perioada similară a anului 2018, iar la gaze naturale ți încălzire au rămas neschimbate.

Banca Națională a Moldovei aprecia în Raportul asupra inflației, lansat în februarie 2019, că rata anuală a inflației va crește până la finele anului curent, după care traiectoria acesteia se va inversa și inflația va coborî spre finele orizontului de prognoză. 

În primul trimestru al acestui an, rata inflației se va afla sub intervalul de variație al țintei de 5 la sută +/- 1,5 puncte procentuale, însă la finele anului 2019 și începutul anului 2020 va urca peste interval, înregistrând valoarea maximă de 7,4 la sută la sfârșitul anului 2019.

Ritmul anual de creștere a prețurilor produselor alimentare va spori până la finele anului curent, după care se va diminua pe parcursul anului viitor. Ritmul anual de creștere a prețurilor reglementate va înregistra o majorare, cu excepția trimestrului IV 2020. 

Ritmul anual de creștere a prețurilor la combustibili va avea o traiectorie descendentă până la finele anului 2019, după care va spori neesențial la începutul anului 2020 și va menține o traiectorie relativ constantă spre finele orizontului de prognoză, se mai menționează în Raportul asupra inflației.

BNM prognozează pentru anul 2019 o rată anuală a inflației de 4,9 la sută și respectiv 5 la sută în 2020.

Comitetul executiv al BNM a aprobat recent Raportul asupra inflației nr. 2, 2019, care va fi publicat pe 16 mai 2019.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării