main logo
517

Statistică: PIB-ul Moldovei a crescut în ultimele nouă luni

În ianuarie-septembrie, Produsul Intern Brut al Republicii Moldova a depăşit suma de 139,145 mlrd. lei ($8,185 mlrd.) în preţuri de piaţă actuale, majorându-se cu 4% în termeni reali comparativ cu perioada de referinţă din anul 2017.

Statistică: PIB-ul Moldovei a crescut în ultimele nouă luni

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la Biroul Naţional de Statistică, contribuţii pozitive mai importante la creşterea PIB, în perioada de referinţă, au avut următoarele activităţi economice:

- comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor; transport şi depozitare; activităţi de cazare şi alimentaţie publică (+1,2%), cu o pondere de 20,4% la formarea PIB şi o majorare a Valorii Adăugate Brute (VAB)cu 5,8%;

- construcţiile (+1,2%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (8,9%), dar care au înregistrat o creştere semnificativă a VAB (+15,9%);

- industria extractivă şi industria prelucrătoare; producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat; distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,8%), cu o pondere la formarea PIB de 15,0% şi o majorare a VAB cu 5,3%.

Volumul impozitelor pe produs a depăşit cu 1,1% realizările perioadei respective ale anului precedent, contribuind la creşterea şi formarea PIB cu 0,2% şi, respectiv, cu 13,6%.

Din punct de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal, formării brute de capital fix (+3%), cu o pondere la formarea PIB de 25% şi o majorare a volumului cu 12,7%; consumului final al gospodăriilor populaţiei (+2,7%), cu o contribuţie la formarea PIB de 82,9% şi o majorare a volumului cu 3,2%, transmite Știri.md.

O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-2,6%), consecinţă a aportului mai accentuat a volumului importurilor de bunuri şi servicii la formarea PIB (55,3%) faţă de cel al exporturilor de bunuri şi servicii (30,0%) şi a creşterii cu 8,9% a volumului importurilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai redusă a volumului exporturilor de bunuri şi servicii cu 7,8%.

Potrivit datelor statistice, în trimestrul trei, PIB-ul a însumat 57,37 mlrd. lei ($3,374 mlrd.) preţuri curente de piaţă, în creştere în termeni reali cu 3,4% faţă de trimestrul III al anului 2017. Pe seria ajustată sezonier, PIB-ul s-a majorat cu 3,7% faţă de acelaşi trimestru din 2017 şi cu 1,2% faţă de trimestrul II 2018.

În anul 2017, PIB-ul Moldovei s-a majorat cu 4,5% în termeni reali. În primul trimestru al anului curent acesta a constituit 3,7%, în trimestrul doi - 5,2%. 

Pentru anul 2018, Ministerul Economiei şi Infrastructurii şi Banca Mondială au prognozat iniţial o creştere economică de 3,8%, iar FMI şi BERD - 3,5%. 

Însă conform ultimelor prognoze, FMI aşteaptă o creşte de 3,8%, Ministerul Economiei - 4%, iar Banca Mondială - chiar 4,8%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării