main logo
443

Statele UE nu au ajuns la un acord privind plafonarea tarifelor la gaz

Statele europene nu au reuşit, joi, să depăşească disensiunile privind plafonarea tarifelor la gaze în cadrul reuniunii Consiliului Uniunii Europene, iar o nouă reuniune pe această temă va avea loc în decembrie.

Statele UE nu au ajuns la un acord privind plafonarea tarifelor la gaz

"Discuţia a fost foarte aprinsă, se ştie că există puncte de vedere divergente", a declarat ministrul Industriei din Cehia, ţară care deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului UE, transmite Știri.md cu referire la mediafax.ro.

Grecia, Italia, Spania, Belgia şi Polonia cer plafonarea preţurilor la gaze, dar întâmpină opoziţia Germaniei şi Olandei, care se tem că introducerea unui mecanism de limitare a preţurilor va deregla piaţa.

"Există disensiuni privind propunerea prezentată de Comisia Europeană. Toată lumea vrea să se ajungă la un acord. Este posibil să se ajungă la un acord în decembrie", a declarat Gilberto Pichetto Fratin, ministrul italian al Siguranţei Energetice, citat de agenţia Adnkronos.

Guvernele din Spania şi Franţa semnalaseră, miercuri, că propunerea Comisiei Europene privind plafonarea tarifelor la gaze nu întrunea condiţiile pentru a fi aplicată, exprimând temeri că ar putea genera efecte adverse pe piaţa de profil. "Noi am cerut Comisiei Europene să formuleze o propunere şi, în ultimul minut, ne-a prezentat propunerea, care de fapt nu este adecvată. Această propunere va genera exact inversul efectului aşteptat, va provoca o creştere a preţurilor, punând în pericol politicile privind controlul inflaţiei. Este ca şi cum Comisia Europeană ar ironiza populaţia", a declarat ministrul spaniol al Tranziţiei Ecologice, Teresa Ribera, catalogând drept o "glumă" mecanismul propus de Bruxelles.

Şi ministrul francez al Tranziţiei Energetice, Agnès Pannier-Runacher, a criticat propunerea Comisiei Europene. "Este un mecanism insuficient, care nu răspunde realităţii de pe piaţă. Comisia Europeană trebuie să propună un text operaţional, nu un text simplu de afişare politică, ce poate avea efecte adverse ori niciun efect", a transmis Biroul ministrului francez al Tranziţiei Energetice.

Comisia Europeană a prezentat, marţi, o propunere formală privind crearea unui mecanism temporar de plafonare a tarifelor la gaze în spaţiul Uniunii Europene, o idee întâmpinată cu reticenţă de Germania şi de alte state. Mecanismul de corecţie a pieţei fusese agreat de principiu pe 21 octombrie de Consiliul European, dar trebuie aprobat formal de Consiliul Uniunii Europene.

Comisia Europeană a propus plafonarea preţurilor la gaze timp de un an, începând din ianuarie 2023, în sistemul de referinţă european TTF, bursa de gaze cu transferuri de titluri. Proiectul mecanismului de corecţie a pieţei prevedea introducerea unui plafon de siguranţă al preţurilor de 275 euro/MWh pentru instrumentele financiare derivate TTF. Mecanismul urma să fie activat atunci când tariful instrumentelor financiare derivate TTF depăşea 275 euro/MWh timp de două săptămâni şi când apărea o diferenţă de 58 de euro în raport cu media preţului la gaz lichefiat (GNL) timp de zece zile.

Germania, susţinută de alte state UE, a semnalat că se opune plafonării preţurilor la energie la nivelul Uniunii Europene. "Stabilirea prin lege a unui plafon al tarifelor generează riscul ca producătorii de gaz să vândă unde doresc, astfel că noi, europenii, nu vom primi mai mult gaz, ci mai puţin", afirma cancelarul Olaf Scholz în octombrie, înainte de summitul UE care a agreat în principiu crearea unui astfel de mecanism. Sistemul nu va putea fi implementat fără aprobarea în unanimitate de către Consiliul UE.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării