main logo
978

Stare de urgență: BNM îndeamnă băncile economice să fie mai flexibile

Băncile licenţiate sunt în drept să amâne sau să modifice termenele de scadenţă a plăţilor şi/sau sumele plăţilor scadente până pe 30 iunie 2020 la creditele acordate agenţilor economici.

Stare de urgență: BNM îndeamnă băncile economice să fie mai flexibileFoto: știri.md

Surse din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) au comunicat agenţiei Infotag că această hotărâre a fost aprobată de Comitetul executiv al său, care consideră că modificarea termenelor menţionate "nu va avea ca efect clasificarea în mod automat a creditelor respective într-o categorie mai dură decât cea existentă la data adoptării prezentei hotărâri", transmite Știri.md.

Decizia se referă la persoanele juridice cărora le-a fost afectată temporar situaţia financiară urmare a stării de urgenţă şi consecinţelor economice generate de COVID-19.

"Măsurile vor putea fi aplicate în mod individual de fiecare bancă, conform reglementărilor sale interne şi a prevederilor contractuale cu debitorii respectivi, inclusiv capacitatea de plată a acestora.

Astfel, agenţii economici vor trebui să notifice argumentat banca la care se deservesc despre dificultatea temporară de plată în legătură cu situaţia respectivă. În context, băncile în continuare vor fi obligate să evalueze în mod prudent calitatea creditelor şi să identifice orice situaţie de improbabilitate de plată a debitorilor.

La fel, băncile vor asigura în continuare gestionarea eficientă şi prudentă a tuturor riscurilor în vederea menţinerii stabilităţii situaţiei lor financiare", explică BNM.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării