main logo
1078

Sporuri specifice la salariu pentru bugetari. Cum se vor acorda

Personalul din unitățile bugetare beneficiază, după caz, de sporuri specifice grupului ocupațional sau categoriei de personal.

Sporuri specifice la salariu pentru bugetari. Cum se vor acordaSporuri specifice la salariu pentru bugetari. Cum se vor acorda

Prevederea este inclusă în Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, aprobată în lectură finală, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md

Conform Regulamentului cu privire la tipurile și modul de stabilire a sporurilor cu caracter specific, propus de autorități pentru consultări publice, la stabilirea sporurilor cu caracter specific se va ține cont de limita ce formează partea variabilă a salariului lunar, prevăzute în art. 11 din Legea privind sistemul unitar de salarizare, care include sporul pentru performanță în limita a 10% din suma anuală a salariilor de bază la nivel de unitate bugetară.

Sporurile cu caracter specific se vor acorda în raport cu condițiile specifice de activitate, pentru compensarea efortului depus sau a riscului asumat, pentru timpul lucrat în aceste condiții. Funcțiile concrete pentru care se acordă sporurile, gradul de pericol/condițiile de activitate, mărimea concretă a procentului, precum și normele de acordare se stabilesc prin ordinul conducătorului autorității.

Documentul mai stabilește condițiile în care este acordat sporul pentru angajații autorităților publice din domeniul:

  • apărării naționale, securității statului și ordinii publice;
  • învățământului și cercetării;
  • culturii, tineretului și sportului;
  • asistenței sociale și sănătății.

Amintim că, autoritățile au propus pentru consultări publice și mecanismul de calculare a diferenței de salariu pentru persoanele, care după aplicarea sistemului unitar de salarizare, adică din 1 decembrie, vor avea un salariu mai mic decât salariul mediu lunar calculat anterior.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării