main logo
618

Spînu: Moldova și-a redus consumul de energie în septembrie cu 28%

Moldova a depus eforturi interne pentru a consuma raţional energie, în special şi-a redus consumul cu 28% în septembrie, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2021.

Spînu: Moldova și-a redus consumul de energie în septembrie cu 28%Foto: știri.md

Potrivit Infotag, viceprim-ministrul, ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a menţionat acest lucru în discursul susţinut ieri la Conferinţa internaţională a gazului din România (RIGC), de la Bucureşti, transmite Știri.md.

El a scris pe reţelele de socializare că Republica Moldova "a fost prima ţară cea mai afectată de criza gazelor, încă începând cu luna octombrie 2021", iar "efectele acesteia au fost foarte dure pentru cetăţeni, sectorul industrial şi bugetul statului".

Potrivit lui Spînu, în contextul crizei gazelor din Moldova, o bună parte din încălzirea centralizată a trecut pe consumul de păcură.

"Pe termen lung, încercăm să găsim o alternativă (la gazul rusesc - "I.") şi să încheiem contracte pe termen scurt cu Azerbaidjan, România sau cu alte ţări care ar putea să ne furnizeze gaze naturale, aşa cum practicăm acum cumpărarea de energie electrică din Ucraina", a scris el.

Viceprim-ministrul a subliniat că pentru guvernul Republicii Moldova "este prioritar să treacă cu bine de iarna care urmează".

"Acum, sunt esenţiale şi necesare măsuri la nivel european care să ajute ţări precum Moldova să treacă peste această criză energetică", a menţionat el.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării