main logo
1774

Spînu: Livrările de energie electrică de la MGRES s-au redus cu 25%

Livrările de energie electrică de la Moldavskaia GRES (MGRES, centrala de la Cuciurgan) către malul drept al Nistrului au scăzut cu aproape 25%.

Spînu: Livrările de energie electrică de la MGRES s-au redus cu 25%Colaj: știri.md

Potrivit Infotag, vicepremierul Andrei Spînu a spus acest lucru în cadrul şedinţei de guvern de miercuri, transmite Știri.md.

El a explicat că volumele furnizate de MGRES reprezintă 46% din necesităţi, în loc de cele 70% din consumul malului drept care era asigurat anterior de centrală.

Spînu a spus că "Moldovagaz" a alocat 0,5 milioane de metri cubi de gaze suplimentar MGRES pentru producerea de energie electrică.

"Încă 35% din energie electrică este furnizată Moldovei pe baza unor contracte cu companii româneşti. Alte 10% sunt produse pe plan intern, în principal de centralele termice de la Chişinău şi Bălţi", a spus Spînu.

Deficitul, potrivit lui Spînu, este de 7%, care este compensat prin contractul de urgenţă încheiat de Moldelectrica cu Transelectrica românească.

Viceprim-ministrul consideră că acoperirea acestui deficit poate să nu fie necesară dacă se depun eforturi suplimentare pentru a economisi curentul electric.

El a spus că măsurile de economisire propuse de autorităţi produc unele rezultate.

"De luni, s-a înregistrat o scădere treptată a consumului, mai ales în orele de vârf. Dar acest lucru nu este suficient.

Deficitul rămâne, la fel ca şi riscul de deconectări pe scară largă", a spus Spînu, chemând din nou la economisirea electricităţii.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării