main logo
1496

Spînu, despre taxi: Dacă prețul la gaz metan nu scade, scumpiri vor fi

„Dacă pornim de la ideea că prețul de achiziție, care în decembrie a fost 450 de dolari, în ianuarie 646, vedem o creștere de 200 de dolari, atunci această creștere ar trebui să se vadă și în creșterea gazului metan”.

Spînu, despre taxi: Dacă prețul la gaz metan nu scade, scumpiri vor fiFoto: rise.md

Declarația aparține ministrul Andrei Spînu, cu referire la protestul taximetriștilor de astăzi, în legătură cu prețul majorat la gazul metan, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

În cadrul unei discuții cu unii taximetriști s-a constat că aceștia se confruntă cu mai multe probleme, iar creșterea prețului la gaz metan le-a pus capacul. „Dacă prețul la gaz metan nu scade, scumpiri vor fi”, a spus acesta, la Cutia Neagră de la TV8.

„Am analizat un pic subiectul. Evident că instituțiile statului, și dacă vorbim de Consiliul Concurenței, noi așteptăm ca inclusiv să investigheze și acest caz, dar și altele ce țin de scumpirea prețului. Pe subiectul dat ar fi ce de investigat pornind de la ideea că sunt puțini companii care vând acest produs și trebuie de văzut dacă nu este o acțiune concertată.

Faptul că gazul metan are o tendință de creștere este cumva rezonabilă ținând cont de faptul că prețul de achiziție a gazului pentru luna ianuarie a crescut. Acum că trebuia să crească cu 5, 4 sau 3 lei mi-e greu să spun și aici, dacă ANRE s-a autosesizat și CC așteptăm aceste instituții să-și facă treaba.

Dacă pornim de la ideea că prețul de achiziție care în decembrie a fost 450 dolari, în ianurie 646, vedem o creștere de 200 de dolari, atunci această creștere ar trebui să se vadă și în creșterea gazului metan”, a spus Spînu.

În urma unei discuții cu câțiva taximetriști, s-a constatat că ultimii se confruntă cu mai multe probleme.

„Creșterea prețului a fost cumva ceea ce i-a scos acum în stradă și a justificat. Principala problemă cu care au venit e că unii dintre ei au folosesc o aplicație a cărui punct de control nu este în țară, e o aplicație străină. Ei spuneau că aplicația nu le permite să crească tariful ca să fie profitabil. Am discutat cu compania ca să poată crește un pic serviciile ca ei să poate activa. Dacă prețul la gaz metan nu scade, scumpiri vor fi”, a spus acesta.

PAS a anunțat că va analiza opțiunea de a reglementa prin lege tariful gazului metan după ce prețul la metan a explodat, ajungând la 17,60 lei.

„TransAutoGaz a scumpit prețul fără ca și costul achiziției să crească. După părerea mea, această practică constituie un abuz”, a comentat, deputatul PAS, Radu Marian.

Fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, propune deputaților un plan de acțiuni după ce prețul la gazul metan a crescut brusc.

Acesta i-a sugerat lui Dumitru Alaiba, președintele comisiei economie, finanțe și buget să iasă din Facebook să să convoace a astăzi la prima oră ședinței comisiei, la care să fie invitați și reprezentanți ai Consiliului Concurenței.

Totodată, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu mai multe precizări, după ce prețul la gaz metan s-a majorat brusc. 

Acesta a făcut referire la datele statistice care arată că din cele peste 1 milion de mașini din Moldova, circa 20 de mii folosesc metanul ca și combustibil, iar jumătate din acestea pot folosi și benzina.

Totodată, Ceban atrage atenția asupra structurii vânzărilor pe tip de carburanți și subliniază că, „creșterea prețurilor la metan este obiectivă ca parte a tendinței generale de creștere a prețurilor pentru toate tipurile tradiționale de combustibil”.

Astăzi, taximetriștii au ieșit la protest la Guvern, în legătură cu majorarea bruscă a prețului la gazul metan. Aceștia cer tariful vechi sau cel puțin compensații.

„Impozitele au crescut foarte tare, plătim nu știu pentru ce, drumurile sunt stricate, măcar prețul să revină la loc, noi ne alimentăm de 2-3 ori pe zi. Vrem impozitul la 4% să-l plătim, nu taxa fixă, fiindcă noi nu am reușit să legalizăm mașina și deja trebuie să plătim 2500 de lei.

De unde să iau banii?”, a spus un protestatar. Patronatul de taxi a spus că vor susține revendicările legitime ale protestatarilor, dar astăzi revendicările acestora nu sunt pe deplin înțelese și formulate.

Tot astăzi, ANRE a anunțat că va sesiza Consiliul Concurenței, „în vederea investigării acțiunilor „TransAutoGaz” SRL, prin prisma legislației anticoncurențiale”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării