main logo
5042

Spatari: 60% din familii se încadrează în categoria de vulnerabilitate

Cea mai mare parte dintre familiile care s-au înregistrat deja pe platforma compensatii.gov.md se încadrează în cea mai înaltă categorie de vulnerabilitate.

Spatari: 60% din familii se încadrează în categoria de vulnerabilitateFoto: știri.md

Ministrul Muncii și Protecției Sociale spune că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova au nevoie de suport din partea statului la plata facturilor. Valoarea maximă a compensației la gaz pentru cei mai vulnerabili cetățeni va fi de 3.110 de lei, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Ministrul Marcel Spatari spune că cetățenii mai au timp să se înregistreze pentru a li se atribui o categorie de vulnerabilitate până la data de 25 noiembrie. Potrivit oficialului, persoanele care s-au înregistrat deja, sunt cele mai vulnerabile din țară și vor beneficia de cel mai mare suport din partea statului.

„Familiile care au venituri în jur de 10 mii de lei și doi membri în gospodărie, se încadrează în cea mai înaltă categorie de vulnerabilitate. Estimările preliminare arată că 60% din toate familiile care s-au înregistrat deja se califică pentru cea mai înaltă categorie de vulnerabilitate. Sunt foarte multe familii care vor primi compensația maximă”, a spus Marcel Spatari în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

Potrivit deciziei Guvernului, pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată, tariful la gaz va fi de 12 lei/m3. 14 lei/m3 va fi tariful pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată, 17 lei/m3  va fi tariful pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie și 24 lei/m3 va fi tariful pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută. Diferența de tarif va fi acoperită de stat. Volumul gazelor naturale maxim compensat este de 180 de metri cubi pentru o lună per loc de consum.

„Aceste tarife sunt garantate prin decizia de Guvern. Compensația rămâne aceeași, dacă crește sau dacă scade tariful. Diferența față de tariful reglementat va fi plătită de Guvern. Au fost alocate 5 miliarde pentru compensații pe această perioadă de iarnă și noi trebuie să împărțim aceste 5 miliarde cât mai echitabil”, a mai spus Marcel Spatari.

Statul va acorda compensații consumatorilor casnici pentru consumul de gaze naturale, energie termică centralizată și energie electrică pentru lunile noiembrie 2022-martie 2023. Cei care nu se vor înregistra pe platforma Guvernului pentru a li se atribui o categorie de vulnerabilitate, vor fi atribuiți automat categoriei de vulnerabilitate medie.

„Cei care nu s-au înregistrat vor primi compensația medie pentru luna noiembrie. Intenția este ca să stimulăm familiile să se înregistreze și să acordăm compensații corecte atât cât se cuvine. Din decembrie metoda indirectă nu va mai presupune categoria medie, ci categoria scăzută. Decizia finală nu a fost luată, ea va depinde de modul în care va decurge implementarea sistemului. 40% dintre toți cei care s-au înregistrat, au făcut-o cu ajutorul asistenței sociale și bibliotecarilor. Sunt 270 de mii de familii înregistrate de asistenți sociali și bibliotecari. Îndemnăm demnitarii publici să se înregistreze, este o obligație morală, dacă lucrezi pentru stat, ești plătit din banul public să te înregistrezi pe platformă”, a mai spus ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării