main logo
563

Soluții pentru agricultorii care și-au scos strugurii și merele din frigider

Până la începutul unui nou an școlar merele ar putea fi procurate direct de la producători și distribuite gratuit în școli. Totodată în rețelele de magazine din țară ar putea să persiste produse agricole autohtone „calitative și frumos ambalate”, iar infrastructura de monitorizare a calității fructelor ar putea fi dezvoltată.

Soluții agricultorilor care și-au scos strugurii și merele din frigiderSoluții pentru agricultorii care și-au scos strugurii și merele din frigider

Despre aceasta a comunicat în cadrul unei ședințe de lucru Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, transmite Știri.md cu referire la tv8.md

Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, prezenți la ședință, membrii Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” au considerat necesar de a mări Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, de intensificat negocierile cu Uniunea Europeană pentru majorarea cotelor la exportul de prune și struguri, inclusiv negocierea unor cote de import a merelor, fără taxe cu Republica Arabă Egipt.

De asemena membrii asociației susțin că trebuie de asigurat un număr suficient de autorizații de transport, precum și de aprobat Programul „Mere în școli”. Totodată, potrivit lor, este importantă susținerea statului, în vederea certificării producătorilor agricoli la standardele de calitate, precum și facilitarea accesului la apa pentru irigare, inclusiv, compensarea pierderilor provocate de înghețurile târzii de primăvară din aprilie 2017.

Membrii Asociației ”Moldova Fruct” au aprobat la ședința Adunării Generale, o rezoluție, în care au fost invocate toate provocările stringente din sector cu care se confruntă producătorii agricoli.

La începutul lunii martie, mai mulți producători autohtoni de fructe s-au plâns că nu au reușit să vândă toată roada anului trecut și că aceasta ar putea fi aruncată în câteva săptămâni, dacă aceștia nu vor reuși să o comercializeze. Atunci cei de la Ministerul Agriculturii spuneau că nu pot oferi compensații pentru marfa nevândută.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării