main logo
1348

Slusari: Trans-Oil va primi licenţă pentru a importa răsărită din Ucraina

Autoritățile ar putea elibera licență companiei Trans-Oil pentru importul seminţelor de floarea-soarelui, declară Alexandru Slusari. Conform lui, preocupările fermierilor cu privire la impactul devastator al acestei achiziţii asupra agriculturii naționale cresc în intensitate.

Slusari: Trans-Oil va primi licenţă pentru a importa răsărităImagine simbol

Reprezentantul agricultorilor atrage atenția asupra faptului că, în 2023, Moldova a avut o recoltă de aproape 750.000 de tone de floarea-soarelui, cu stocuri suficiente din anul anterior. Cu toate acestea, importurile masive din Ucraina pun sub semnul întrebării strategia agricolă a țării, consideră Slusari, transmite Știri.md cu referire la bani.md.

„Încă din primăvara anului 2023, „Forța Fermierilor” a avertizat asupra pericolului importurilor din Ucraina, în urma exemplului dat de alte țări est-europene precum Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia”, declară Slusari.

Politicianul acuză guvernarea că s-ar fi preocupat ca în unele mass-media să apară informația manipulatoare precum că agricultorii sunt împotriva Ucrainei.

„În septembrie 2023 noi am avut cele mai joase prețuri de achiziții la floarea-soarelui din ultimii cinci ani. A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA, erau nevoiți să comercializeze răsărita sub cinci lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea-soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei”, susține Slusari.

Conform Bani.md, cu referire la Alexandru Slusari, în septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea-soarelui au atins minimele din ultimii cinci ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute. În același timp, fabricile de producție a uleiului, deținute de Trans-Oil, nu și-au asigurat stocurile suficiente, preferând să se bazeze pe importurile masive din Ucraina.

Drept urmare, în opinia fostului președinte al „Forței Fermierilor”, agricultorii au suferit pierderi financiare considerabile, iar țara se confruntă acum cu o criză de materie primă, care va duce la creșterea prețurilor la floarea-soarelui importată. În plus, există riscul ca România să restricționeze exporturile de cereale și oleaginoase din Moldova din cauza importurilor masive.

„Nu știu dacă reprezentanții Ministerului Agriculturii au admis conștient și în complicitate cu Trans-Oil debandada pe piața internă a răsăritei sau este vorba doar de incompetență, însă pentru mine evident că ministrul Bolea trebuie să-și asume acest dezmăț și să depună demisia de onoare. Dacă cuvântul „onoare” mai este relevant pentru el”, conchide Slusari.

Redacția Realitatea va acorda dreptul la replică tuturor celor vizați în declarațiile făcute de Alexandru Slusari cu referire la subiectul articolului. Ministerului Agriculturii i s-a solicitat să confirme dacă Trans-Oil urmează să primească licență pentru importul semințelor de floarea-soarelui. Revenim cu alte detalii la subiect imediat ce le obținem.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării