main logo
1248

Slusari prezintă probe pe schema licitației pentru energia electrică

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, vine cu probe, adresate Procuraturii, privind schema licitației pentru energia electrică.

Slusari prezintă probe pe schema licitației pentru energia electricăFoto: știri.md

Pe pagina sa de Facebook, fostul deputat a publicat o notă informativă pentru Consiliul de Administrare al ANRE, transmite Știri.md.

"Din conținutul documentului devine clar cum reprezentanții întreprinderii Energocom au favorizat compania Августа, chiar dacă aceasta nu corespunde criteriilor din Caietul de sarcini, neavând experiența de furnizare a energiei electrice în ultimele 24 de luni. 

Această firma a fost creată în august 2020 și este controlată de compania din off-shore-ul Cipriot Malaceli Limited, care, conform mai multor surse ucrainene, aparține familiei oligarhului prorus Iurii Boico. Dar cel mai interesant că, compania respectivă este înregistrată la Cipru pe aceeași adresă cu compania Proteas Services Limited, care figurează în schema cu 400 de milioane de lei, sustrași în 2019 pe linia Moldasig-Asito-Gemeni-Aeroport Catering- Ground Avia Partner - AIR Moldova-ANIK Imobil. 

Ultima firmă aparține lui Vladimir Andronache, de la care cel puțin un milion de euro a fost transferat din acest lanț criminal către compania Proteas Services Limited.

În loc să tragă semnal de alarmă, să propună anularea licitației trucate și să ceară serviciile speciale să verifice cine stă în spatele acestei înțelegerii între Aвгуста și Termocentrala Cuciurgan, cei din Energocom promovează schema respectivă contrar normelor legale, iar un secretar de stat din Ministerul Infrastructurii până la ultima clipă cu înverșunare apăra ideea semnării contractului cu Augusta la 96,5 dolari pentru 1 Mw/h alături de Cuciurgan cu 96,9 dolari. 

Bănuiesc că pentru organele de anchetă ar fi interesante discuțiile la ședințele de lucru la doamna prim-ministru pe 28 și 29 aprilie. Relevantă este și întrebare ce a făcut în toată această perioada conducerea Agenției Proprietății Publice, care formal administrează ÎS Energocom.

Așadar, acum Moldova nu plătește prețul independenței. Nu ascultați aceste minciuni patetice. Țara noastră plătește din nou regimului separatist foarte scump pentru interesele obscure și meschine ale unui grup de așa-ziși demnitari de stat din Chișinău, precum și pentru reacția foarte întârziată a guvernării la acest lucru.

Iar eliberarea autorizației "provizorie" și ilegale de mediu către Uzina Metalurgică din Râbnița lovește grav în concurența loială pe piața metalelor și în securitatea economică a statului", declară Slusari.

Abonează-te gratuit la Știri.md și pe Telegram pentru a nu pierde cele mai importante noutăți: https://t.me/stirimd.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării