main logo
1141

Slusari, despre prețurile la carburanți: Acord de cartel demonstrativ

"Asistăm azi la un acord de cartel demonstrativ din partea celor mai mari petroliști", astfel comentează fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, creșterea prețurilor la carburanți.

Slusari, despre prețurile la carburanți: Acord de cartel demonstrativColaj: știri.md

Potrivit lui Slusari, aceste majorări sunt nejustificate, transmite Știri.md.

"Sincron și nejustificat companiile petroliere au majorat prețurile la benzină cu 59-60 de bani și la motorină cu 30-31 de bani. Chipurile, din cauza creșterii accizelor.

Accizele au fost majorate din 1 ianuarie. Știu precis că toate importurile de carburanți cei trei mari importatori au efectuat la finele lunii decembrie, achitând la vamă accizele vechi. 

Încă minimum 2 săptămâni accizele noi nu ar trebui să fie reflectate în prețuri pentru combustibil. Dar băieții șmecheri au decis că moldovenii au de unde să achite suplimentar 0,54 lei pentru un litru de benzină și 0,24 lei pentru un litru de diesel.

În mod normal, Consiliul Concurenței azi urma să descindă în oficiile marilor companii petroliere. Era suficient doar să ceară ultimele declarații vamale de import al carburanților și ultimele documente de plată a accizelor. 

Prin urmare, se constată majorarea sincronizată și nejustificată a prețurilor la panou și amendarea drastică a petroliștilor care au participat în acest acord de cartel", a scris Slusari pe Facebook.

Ex-deputatul mai susține că, din 11 august, Consiliul Concurenței este "decapitat" și nefuncțional. Totodată, Slusari spune că și deputatul PAS, Dumitru Alaiba, care ar fi promis că până la finele anului 2021 va apăra un alt organ de reglementare care ar substitui Consiliul Concurenței și ANRE, tace.

Știri.md menționează că, astăzi, ANRE a stabilit noi prețuri plafon. Astfel, carburanții ar putea costa mâine mai mult cu 13 bani.

Totodată, ieri, 3 ianuarie, ANRE a venit cu precizări și menționează că prețul la benzină și motorină crește în mare parte din cauza că, începând cu 1 ianuarie, s-au majorat cotele accizelor prevăzute de Codul fiscal al Republicii Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării