main logo
922

Slusari cere o anchetă în urma scumpirii uleiului vegetal

Scumpirea uleiului vegetal cu 25% l-a nemulțumit pe membrul Platformei DA Alexandru Slusari.

Slusari cere o anchetă în urma scumpirii uleiului vegetalFoto: știri.md

Acesta a cerut de la ”Consiliul Concurenței demararea anchetei pe faptul scumpirii vertiginoase a prețurilor la ulei vegetal”, transmite Știri.md.

”Vă amintiți cum câteva luni în urmă o companie, controlată din off-shore de un personaj cu dublă identitate, a promis public că prețurile la ulei rămân stabile până la sezonul nou?

Ce s-a schimbat de atunci pe interiorul țării? Vă rog, nu ascultați aceste povești despre războiul și tendințele mondiale!

Compania Trans Oil OFICIAL, la sesizarea mea, încă în 2013 este recunoscută de Consiliul Concurenței că deține cu firmele afiliate poziții dominante pe piața produselor oleaginoase și uleiului vegetal. Totodată, vă informez că, după declanșarea războiului în Ucraina, această entitate a început să importe din țara vecină floarea-soarelui, grâu, porumb, soia la prețuri mai mici decât cele existente pe piața internă. Cu alte cuvinte, Trans Oil a profitat de situația foarte dificilă cu exportul produselor agricole din Ucraina și a început să cumpere producția de acolo cu prețuri reduse.

Drept urmare, prețurile la floarea-soarelui s-au prăbușit în trei luni de la 18 lei la aproape 12 lei pentru un kg, prețul cu care acum se importă producția respectivă din Ucraina. Apropo, piața internă practic este în stagnare și producătorii agricoli autohtoni la moment cu mare greu își vând cerealele și producția oleaginoasă.

Facem totaluri. În scurt timp, Trans Oil, sub paravanul ajutorului Ucrainei, a micșorat prețul de achiziționare a materiei prime. A majorat semnificativ venitul de la exportul de floarea-soarelui și porumb, întrucât prețurile internaționale au explodat în ultimele două luni pe fundalul războiului. A lăsat mulți agricultori din Moldova cu producția la elevatoare și fără posibilitatea comercializării acesteia. Iar acum, compania care este proprietar la toate trei uzine de producere a uleiului vegetal a hotărât să ridice brusc, cu 12 lei per litru sau cu 30%, prețul la acest produs social.

Așa arată economia monopolizată. Povara mare pe consumatori săraci. Ignorarea și decapitalizarea fermierilor autohtoni. Supraprofiturile sunt doar la un grup îngust de oameni care controlează totalmente piața cerealelor și oleaginoaselor și exportul acestora. Oare este acest lucru o tendință mondială sau specificul pur moldovenesc? Aștept deja mult timp răspuns cu acțiuni concrete din partea autorităților de abilitate!”, a declarat Alexandru Slusari.

Știri.md reamintește că uleiul vegetal s-a scumpit cu 25%, ceea ce înseamnă că un litru ar putea costa 50 de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării