main logo
8133

Slusari: Cele mai mari crime de la BEM, BS și Unibank. M-a luat groaza

Preşedintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea şi investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, susţine că "cele mai mari crime în cele trei bănci (Banca de Economii din Moldova (BEM), Banca Socială (BS) și Unibank) aflate în proces de lichidare s-au făcut după acordarea garanţiilor de stat".

Slusari: Cele mai mari crime de la BEM, BS și Unibank. M-a luat groazaFoto: Știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat joi, în cadrul unui briefing de presă, transmite Știri.md.

El a menţionat că a primit un document secret de la Banca Naţională a Moldovei (BNM), care demonstrează că, în perioada 1-27 noiembrie 2014, după acordarea garanţiilor de stat, au avut lor rulaje de zeci de miliarde de lei prin intermediul celor trei instituţii bancare.

"Făcând calcule câţi bani au fost învârtiţi prin cele trei bănci, după acordarea garanţiilor de stat şi până la instituirea administrării speciale a BNM, m-a luat groaza. Nu vreau să vehiculez acum nicio cifră, pentru că sunt cifre cu adevărat groaznice. Nu e vorba doar de un miliard de euro. Eu am rămas perplex de rulajul plasamentelor, împrumuturilor, depozitelor de la mai multe bănci", a declarat Alexandru Slusari.

El susţine că a mai făcut un demers la BNM, pentru ca instituţia să prezinte ieşirile de bani de la cele trei bănci în perioada menţionată.

"Acest lucru este foarte important. Principala fraudă s-a produs după ce guvernul a oferit garanţii. În primul rând, responsabili de această fraudă sunt: Iurie Leancă (fost premier), Andrian Candu (ex-ministrul Economiei), Dorin Drăguţanu (ex-guvernator BNM) şi Anatol Arapu (ex-ministrul Finanţelor)", a declarat Slusari.

Potrivit lui, în ajun, Comisia de anchetă l-a audiat pe Anatol Arapu, fostul Ministru al Finanţelor şi au invitat-o repetat pe Politova Cangaş la audieri.

"Ieri la audieri s-a prezentat fostul ministru al Finanţelor, Anatol Arapu, pe 27 august o invităm repetat la audieri pe doamna. Ieri, am obţinut informaţii foarte importante de la domnul Arapu. 

El a declarat că a fost împotrivă emisiei de acţiuni care a dus la faptul ca statul a pierdut pachetul de control de la BEM, deoarece era clar cine era în spatele acţiunilor. Acesta spune că în permanenţă anunţa BNM despre ce se întâmplă în sistemul bancar", a menţionat Slusari.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării