main logo
1141

Slusari, către Serebrian: Prezentați operațiunile valutare transnistrene

Fostul vicepreşedinte al parlamentului Alexandr Slusari i-a cerut viceprim-ministrului pentru reintegrare, Oleg Serebrian, să facă publice datele despre "câte companii transnistrene au deschis conturi valutare în băncile moldoveneşti în perioada iulie-septembrie 2022 şi dacă acest lucru a fost autorizat de organele competente".

Slusari, către Serebrian: Prezentați operațiunile valutare transnistreneColaj: știri.md

Potrivit Infotag, el a scris pe reţelele de socializare că, în urmă cu trei luni, Comisia naţională pentru situaţii excepţionale "a luat o decizie dubioasă", care le-a permis companiilor transnistrene "acces la operaţiunile valutare prin intermediul sistemului bancar al Moldovei", Moldova sub pretextul necesităţii deblocării importurilor către regiune, transmite Știri.md.

"Totodată, în scurt timp, a apărut statistica, publicată de Biroul pentru reintegrare, care denotă cu lux de amânunte că în anul 2022 se atestă un import excesiv pe malul stâng al Nistrului. Adică se importă anumite mărfuri în cantităţi mult peste necesităţi interne ale Transnistriei.

Cu alte cuvinte, de facto continuă concurenţa neloială şi contrabanda cu unele produse, care se importă în regiunea separatistă fără impozitare şi ele se comercializează ulterior pe malul drept al Nistrului", a explicat Slusari.

Datorită faptului că Serebrian a fost autorul ideii de acces al companiilor transnistrene la operaţiunile de comerţ exterior prin intermediul băncilor din Republica Moldova, fostul deputat l-a îndemnat să vină cu informaţii publice pe această temă.

"Societatea are dreptul să ştie care companie este principalul administrator al fluxurilor valutare din Transnistria şi cine sunt fondatorii acesteia (Uzina metalurgică din Râbniţa - "I.")? Câte tranzacţii de import pentru Transnistria au avut loc în ultimele trei luni prin intermediul conturilor deschise în băncile moldoveneşti?", a întrebat Slusari.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării